Donjeck na meti najjačeg napada od 2014. godine, eksplozije u Harkovu :: Semberija INFO ::

 

Donjeck na meti najjačeg napada od 2014. godine, eksplozije u Harkovu


MOSKVA/KIJEV - U toku je 295. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin saopštio je da je grad jutros bio meta najintenzivnijeg granatiranja od 2014. godine. EU i SAD će uskoro objaviti zajedničku deklaraciju o Ukrajinu, piše "Politiko"

10.20 - Zaharova: Američko naoružanje u Ukrajini je legitimna meta za Rusiju

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da oružje koje je Zapad isporučio Ukrajini predstavlja legitimnu metu za Rusiju i da će biti ili uništeno ili zaplijenjeno.
    
Ona je dodala da će eventualna isporuka raketnih sistema protivvazdušne odbrane "Patriot" od strane Vašingtona Kijevu povećati rizik od direktnog mješanja američke vojske u ukrajinski sukob.
    
''SAD su 13. decembra objavile namjeru da isporuče Ukrajini baterije protivvazdušne odbrane 'Patriot'. Mnogi stručnjaci, uključujući i one iz inostranstva, zapitali su se koliko je razuman taj korak, koji bi mogao dovesti do eskalacije sukoba i povećati rizik od direktnog uključenja američke vojske u borbu'', rekla je Zaharova.

9.38 - Grupa "Viking", Zapadnog vojnog okruga Rusije, u šumskom pojasu kod Marinke obavila je izviđanje i navođenje artiljerijskih oruđa Msta-B, čime je naterala ukrajinski odred u bekstvo, javlja dopisnik Sputnjika.

9.10 - Ruska vojska u području Hersona nastavlja da uništava važne ciljeve uz pomoć drona-kamikaze Lanset. Među njima je i radarska stanica 36d6-m1 koja može da otkriva i navodi vazdušne ciljeve na udaljenosti do 400 kilometara.

8.50 - Parlament Poljske proglasio Rusiju „državnom, koja sponzoriše terorizam"

„Parlament Poljske proglasio je Rusku Federaciju državom koja podržava terorizam i koristi terorističke metode", navodi se u rezoluciji parlamenta.

U tekstu se kaže da Ruska Federacija „sistematski krši ljudska prava, međunarodno pravo, Povelju UN i neke druge obaveze, vrši aneksiju teritorije drugih država, vrši oružane napade, ratne zločine i genocide i preduzima neprijateljske ekonomske akcije, posebno u oblasti energetikog sektora".

„Rusija je odgovorna za pad malezijskog aviona (MH17) u julu 2014. godine, u kojem je poginulo 298 putnika i članova posade, kao i za avionsku nesreću u Smolensku u aprilu 2010. godine, u kojoj je poginulo 96 ljudi, uključujući predsjednik Poljske Leh Kačinski, predstavnici poljske vlade, visoki vojni lideri Poljske i NATO-a, kao i članovi poljskog parlamenta", navodi se u dokumentu.

8.12 - Ukrajinske snage opremaju odbrambene položaje sjeverozapadno od grada Svatovo u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštio je Sputnjiku oficir narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na podatke obavještajne službe.
Prema njegovim riječima, ovo pokazuje da neprijatelj sa ofanzivnih operacija prelazi na odbranu.

7.46 - Eksplozije su odjeknule u Harkovu i Očakovu, saopštili su ukrajinski mediji.

7.26 - Jutarnje granatiranje Donjecka od strane Oružanih snaga Ukrajine postalo je najintenzivnije u posljednjih osam godina, napisao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin na svom Telegram kanalu.

„Još jedan ratni zločin počinili su jutros ukrajinski fašisti. Danas tačno u 7:00 izložili su centar Donjecka najintenzivnijem napadu udaru od 2014. godine", napisao je on.

Između ostalog, pogođena je i kupola Preobraženskog sabora. Informacije o žrtvama i šteti se preciziraju.


Agencije / Glas Srpske