Uhapšena potpredsjednica EU parlamenta :: Semberija INFO ::

 

Uhapšena potpredsjednica EU parlamenta


U okviru istrage o korupciji u Belgiji uhapšena je potpredsjednica Evropskog parlamenta, Eva Kaili.

Više novinskih agancija prenosi tu vijest. Grkinja je još u četvrtak uveče bila isključena iz svoje stranke Panhelenski socijalistički pokret (PASOK).

Poslanički klub socijaldemokrata u Evropskom parlamentu takođe je donio odluku o njenom isključenju.

Od ove godine, Kaili je jedna od četrnaest potpredsjednica Evropskog parlamanta, u kojem je poslanica od 2014. godine.

Prema navodima belgijskog državnog tužilaštva istraga se vodi protiv navodne kriminalne organizacije, pokušaja od strane jedne zalivske države da utiče na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, kao i zbog navoda o korupciji i pranju novca.

Izvršeno je je šesnaest pretresa i pet hapšenja. Između ostalog, oduzeto je 600.000 evra u gotovini, kao i mobilni telefoni.

Sumnja se da su pojedincima u Evropskom parlamentu podijeljene značajne sume novca
U aferu navodno umiješan Katar.

Već nekoliko mjeseci postoje sumnje da jedna zalivska država pokušava da utiče na političke i ekonomske odluke Evropskog parlamenta. Prema saznanjima listova "Le Soir" i "Knack" riječ je o Kataru, ali to još nije zvanično potvrđeno.

Sumnja se da su licima u parlamentu, koja su bila na političkim ili strateškim funkcijama podijeljene značajne sume novca ili drugi pokloni.

Kaili , jedna od potpredsjednica parlamenta, koja je sada uhapšena, 21. novembra je u Evropskom parlamentu održala govor o aktuelnom Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Taj sportski događaj je opisala kao dokaz "da sportska diplomatija može da donese istorijsku promjenu u zemlji čije su reforme inspirisale arapski svijet."

Ona je kazala i da je Katar pionir kada su radnička prava u pitanju. Kaili se ranije sastala sa katarskim ministrom rada Samikom al Marijem, napisao je na Twitteru katarski ambasador u EU, Kristijan Tudor.

Među privedenima su, prema navodima medija, i bivši evropski poslanik, socijaldemokrata Pjer-Antonio Panceri, novoizabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata (IGB) Luka Visentini, kao i direktor jedne nevladine organizacije i jedan asistent Evropskog parlamenta, prenosi DW.

Iz službe za saradnju sa medijima Evropskog parlamenta nisu željeli da komentarišu racije zbog istrage koja je u toku. Rečeno je samo da ta služba u potpunosti sarađuje sa belgijskom policijom.
 
(Nezavisne)