PAO KRALj KOKAINA IZ BIH, SUPERKARTEL HARAO EVROPSKIM NARKO-TRŽIŠTEM :: Semberija INFO ::

 

PAO KRALj KOKAINA IZ BIH, SUPERKARTEL HARAO EVROPSKIM NARKO-TRŽIŠTEM


Edin Gačanin Tito, državljanin BiH, kojeg zovu i "kralj kokaina", ali i "balkanski Eskobar", uhapšen je u Dubaiju, u velikoj međunarodnoj policijskoj akciji u okviru koje je palo 49 osoba označenih kao "visoke mete" koje su formirale superkartel, a koji je kontrolisao oko trećine trgovine kokainom u Evropi.

Javljaju to strani mediji, pozivajući se na policijske izvore, a postoje tvrdnje da je vođa ovog kartela upravo Gačanin, kojeg, kako se dodaje, američka DEA smatra jednim od 50 najvećih svjetskih trgovaca drogom.

Prema dostupnim informacijama, Nizozemsko javno tužilaštvo će Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) za Gačanina, te još jednog muškarca koji je pao u Dubaiju, uputiti zahtjev za izručenje. 

U ovoj akciji, kodnog naziva "Pustinjsko svjetlo", zaplijenjeno je oko 30 tona kokaina, te novac i skupocijena vozila, a hapšenje Gačanina za "Nezavisne novine" su potvrdili izvori iz bh. bezbjednosnih agencija.

Tito, inače rođeni Sarajlija je, kako pišu mediji, toliko "jak" u narko-svijetu da je je telefonskim pozivom mogao da sredi kupovinu i transport tona kokaina iz Južne Amerike do Zapadne Evrope.

Hapšenja su, inače, dio međunarodne operacije koju koordiniše EUROPOL, a uz Nizozemsku, uključene su i policijske i pravosudne službe iz Španije, Francuske, Belgije, UAE i Sjedinjenih Američkih Država.

Sudeći prema dostupnim informacijama, protiv Gačanina, koji ima nizozemsko i bh. državljanstvo, kriminalistička istraga pokrenuta je na temelju presretnutih Sky poruka. 

"Krivični predmet protiv njega vode tužioci Državnog tužilaštva Nizozemske", objavila je nizozemska policija.

Kako se dodaje, nije osumnjičen samo za uvoz velikih količina kokaina. Sumnjiče ga, naime, i za pripremu uvoza gotovo 8.000 kilograma sirovina za proizvodnju amfetamina. Sirovinama za proizvodnju droge krajnje odredište bila je bila firma u Nizozemskoj.

Osumnjičeni je, dodaje se, vjerovatno imao vodeću ulogu u uvozu zabranjene robe. To uključuje seriju od oko 1.800 kilograma kokaina koji je uvezen preko luke Hamburg 2020. godine s odredištem u Nizozemskoj. Takođe se, preko Sky chatova, sumnja da je kao organizator, posrednik i finansijer učestvovao u uvozu 739,5 kilograma kokaina iz Durbana (Južna Afrika) u Roterdam.

Jedan od osumnjičenika je, kako navode mediji, i tridesetsedmogodišnji muškarac nizozemskog i marokanskog državljanstva. Državno tužilaštvo u Roterdamu protiv njega vodi proces zbog uvoza hiljada kilograma kokaina u Nizozemsku 2020. i 2021. godine, učešća u zločinačkoj organizaciji, pranja velikih količina novca, korupcije i oružja. Istraga o njemu započela je raspakivanjem Sky aplikacije.

Riječ je, dodaje se, o teškim krivičnim djelima koja upućuju na međunarodnu trgovinu drogom iz uglavnom Južne Amerike. Uhapšeni se sumnjiči za važnu koordinacijsku ulogu u uvozu kokaina.

(Nezavisne)