Eksplozije odjekuju u Dnjepropetrovsku, Odesi, Lavovu i Kijevskoj oblasti :: Semberija INFO ::

 

Eksplozije odjekuju u Dnjepropetrovsku, Odesi, Lavovu i Kijevskoj oblasti


Фото - Риа новости
MOSKVA/KIJEV - Rat u Ukrajini - 267. dan. Varšava, Vašington i NATO saglasni da nema dokaza da je na teritoriju Poljske pala ruska raketa, već ukrajinski odbrambeni projektili. Volodomir Zelenski ističe da "vjeruje izveštajima ukrajinske vojske" i da ne može biti riječ o njihovoj raketi. Popravljen kvar na infrastrukturi nafotovoda "Družba".

11.17 - Erdogan se zahvalio UN, Rusiji i Ukrajini na produženju sporazuma

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan zahvalio se danas Ujedinjenim nacijama, Moskvi i Kijevu na produženju sporazuma koji omogućava nastavak ukrajinskog izvoza žitarica.

"Izvoz više od 11 miliona tona žitarica u poslednja četiri mjeseca pokazao je važnost sporazuma za globalnu bezbjednost hrane", napisao je Erdogan na Tviteru.

Sporazum o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, uz posredovanje Turske i UN sklopljen je 22. jula, trebalo je da istekne 19. novembra, ali je danas produžen za 120 dana.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je ranije danas na Tviteru da je sporazum potpisan zahvaljujući generalnom sekretaru UN Antoniu Guterešu i turskom predsjedniku.

10.42 - Vladimir Zelenski, koji je ranije rekao da su rakete koje su pale u Poljskoj bile ruske, sada kaže da nije 100 odsto siguran šta se dogodilo.

„Ne znam šta se desilo ovog puta, ne znamo 100 odsto, mislim da ni svijet ne zna 100 odsto. Ali siguran sam da je bila ruska raketa i da smo koristili rakete PVO… Ali moramo da budemo fer i pošteni, dok se istraga ne završi, ne možemo da kažemo koja vrsta rakete je bila, čiji su fragmenti pali na teritoriju Poljske", rekao je Zelenski tokom govora na Ekonomskom forumu Blumberga.

On je napomenuo da je u ovom trenutku najvažnije sprovesti istragu o tome šta se dogodilo. Zelenski je dodao da je nakon podnošenja zahtjeva Ukrajina dobila pristup istrazi, a ukrajinski specijalisti su izašli na lice mjesta u četvrtak ujutru.

10.00 - Gardijan: Eksplozija u gradu Džankoju na Krimu

U gradu Džankoju na Krimu navodno je došlo do eksplozije prenio je Gardijan pozivajući se na ukrajinski portal Ukrinform i objave sa društvenih mreža.

Prema nepotvrđenim informacijama, do eksplozije je navodno došlo na aerodromu.

Ukrinform je saopštio da su se eksplozije čule kasno sinoć, pozivajući se na navode sa društvenih mreža.

9.38 - Mete raketnog napada su Južna fabrika za proizvodnju mašina "Južmaš" u Dnjepropetrovsku i objekti za proizvodnju gasa, izjavio je premijer Ukrajine Denis Šmigalj

9.10 - Zelenski: Produžen dogovor o izvožu žita za 120 dana

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas da će Crnomorska inicijativa o izvozu žitarica biti produžena za još 120 dana.

On je u objavi na društvenoj mreži Tviter naglasio da je sporazum potpisan zahvaljujući generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniu Guterešu i predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu.

„Ugovor o žitu biće produžen za 120 dana. Ukrajina je zajedno sa Guterešem i Erdoganom donijela ključnu odluku u globalnoj borbi protiv prehrambene krize", napisao je Zelenski u objavi.

Sporazum o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine sklopljen je 22. jula, a period važenja tog dogovora je 120 dana.

8.25 - Eksplozije odjekuju i u Lavovskoj oblasti.

8.20 - Iz područja Kaspijskog mora leti veliki broj raketa, pišu ukrajinski mediji. Sirene vazdušne opasnosti se čuju na cijeloj teritoriji Ukrajine.

7.58 - Eksplozije u Kijevskoj oblasti, dejstvuje PVO, pišu ukrajinski mediji.

7.37 - Sirene vazdušne opasnosti se čuju u istočnoj i centralnoj Ukrajini.

Eksplozije odjekuju u Dnjepropetrovsku, dejstvuje PVO. Dijelovi grada ostali bez struje.

Eksplozije se čuju i u Odesi.

07.32 - Moravjecki: Poljska neće tražiti aktiviranje člana 4 NATO ugovora

Poljski premijer Mateuš Moravjecki potvrdio je da se neće pozvati na član 4 Sjevernoatlantskog ugovora u vezi sa padom projektila u selu Prževodovu u blizini granice sa Ukrajinom, a u kojem su ubijene dve osobe.

"Stalno održavamo konsultacije sa saveznicima, ali u okviru sporazuma o odbrani postoji član 4, koji primorava strane da se konsultuju u vanrednim situacijama. Dogovorili smo se da provjerimo da li ima osnova za primjenu člana 4", rekao je Moravjecki, prenela je ukrajinska Pravda.

On je dodao da je razvoj događaja u vezi s padom rakete doveo do zaključka da se ne radi o namernom napadu na teritoriju Poljske.

"Stoga se nismo pozivali na član 4. Ovaj pristup je naišao na dobar prijem kod naših NATO saveznika", rekao je on za kanal TVP.

07.25 - Bajden osporio izjavu Zelenskog da raketa nije ukrajinska

Predsjednik SAD Džozef Bajdeno osporio je izjavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da raketa koja je pala u Poljsku, kada su poginule dve osobe, nije ukrajinskog porijekla.

"To nije dokaz", rekao je Bajden novinarima u Bijeloj kući po povratku sa putovanja po Aziji.

Zelenski je juče rekao da je uvjeren da eksplozija u kojoj su stradale dve osobe u Poljskoj nije izazvala raketa iz Ukrajine.

"Nemam dilemu, to nije naš projektil", rekao je Zelenski ukrajinskim medijima.


​Agencije / Glas Srpske