Pobjedom u Nevadi demokrate zadržale kontrolu nad Senatom :: Semberija INFO ::

 

Pobjedom u Nevadi demokrate zadržale kontrolu nad Senatom


VAŠINGTON - Pobjedom u Nevadi demokrate su zadržale kontrolu nad Senatom, jer su stigle do neophodnih 50 senatorskih mjesta.

Ketrin Kortez Masto, aktuelna senatorka iz države Nevada, ostaće na toj poziciji i tokom narednih šest godina, objavili su američki mediji, označavajući je kao pobjednicu nad protivkandidatom Republikanske stranke Adamom Laksaltom.

Iako je Laksalt od izborne noći uglavnom bio u prednosti, presudno je bilo brojanje glasova pristiglih putem pošte, koji su favorizovali demokrate, prenio je Glas Amerike.

Ovakav rezultat iz Nevade, uz pobjedu Marka Kelija u Arizoni, omogućio je demokratama da dođu do 50 senatorskih mesta. Republikanci u ovom trenutku imaju 49 senatora.

Još nije poznat ishod trke u Džordžiji, gde će 6. decembra biti održan drugi krug izbora.

Čak i ako republikanac Heršel Volker pobijedi aktuelnog senatora Rafaela Vornoka, odnos snaga u Senatu će biti 50-50, ali bi demokrate imale prednost pošto u slučajevima glasanja bez pobjednika, kada odluku donosi prosta većina, presudan glas ima potpredsjednica SAD Kamala Haris, koja je član Demokratske sttranke.


Tanjug / Glas Srpske