Sjeverna Koreja upozorila na "trajne i nadmoćne" mjere protiv SAD-a i Južne Koreje :: Semberija INFO ::

 

Sjeverna Koreja upozorila na "trajne i nadmoćne" mjere protiv SAD-a i Južne Koreje


Sjeverna Koreja upozorila je danas na "trajne, odlučne i nadmoćne" vojne mjere, kao odgovor na zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Južne Koreje.

Sjevernokorejska vojska sapštila je da je od 2. do 5. novembra izvela četvorodnevne vojne operacije da bi, kako je navela vojska, demonstrirala temeljitu i odlučnu volju protiv teške situacije u regiji.

"Ozbiljna situacija nastala na Korejskom poluostrvu zbog bezobzirnog vojnog ludila SAD-a i Južne Koreje postaje sve nestabilnija", navodi se u saopštenju Korejske narodne armije koju je objavila državna novinska agencija.

Pjongjang je kritikovao nedavne velike šestodnevne zajedničke zračne vježbe SAD-a i Južne Koreje i poručio da su njihove "agresivne vojne vježbe neoprostiva djela koja se ne mogu zanemariti."

"To je, zapravo, otvoreni provokativni čin namjernog zaoštravanja tenzija u regionu, a posebno je opasna ratna vježba vrlo snažnog agresivnog karaktera usmjerena direktno na našu državu", saopštila je vojska.

Tokom četverodnevnih vojnih operacija, Pjongjang je saopštio da je lansirao četiri taktičke balističke rakete u Zapadno more i 23 rakete zemlja-vazduh.


AA / BHRT