Minsk tvrdi da Ukrajina planira raketni napad na Bjelorusiju :: Semberija INFO ::

 

Minsk tvrdi da Ukrajina planira raketni napad na Bjelorusiju


MOSKVA, KUIJEV – Rat u Ukrajini ušao je u 228. dan. Visoki ruski diplomata Aleksej Poliščuk izjavio je da bi eventualna isporuka dalekometnog ili oružja velike razorne moći Kijevu bila crvena linija za Rusiju. Načelnik Zaporoške regionalne vojne uprave Oleksandar Staruh saopštio je da je u noćašnjem raketiranju Zaporožja koje su izvele ruske snage poginulo je 12 osoba.

9.09- Pentagon: Ne komentarišemo eksploziju na Krimskom mostu

 Ministarstvo odbrane SAD zna za eksploziju na Krimskom mostu, ali je ne komentariše, rekao je za "Sputnjik" portparol Pentagona.

-Vidjeli smo izvještaje o eksploziji na Krimskom mostu, ali nemamo šta više da dodamo o toj situaciji - rekao je portparol Pentagona.

On je naveo da se Ukrajinci "hrabro bore braneći svoju otadžbinu i slobodu i sami odlučuju kako, kada i gdje će to učiniti".

Ruski Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma saopštio je juče da je kamion dignut u vazduh na Krimskom mostu, zbog čega se zapalilo sedam rezervoara za gorivo teretnog voza, a dvije saobraćajne trake su se djelomično urušile.

Prema preliminarnim podacima ruskog istražnog komiteta, u eksploziji na Krimskom mostu poginule su najmanje tri osobe.

8.58- Gradske vlasti: U raketiranju Zaporožja 12 poginulih

U noćašnjem raketiranju Zaporožja koje su izvele ruske snage poginulo je 12 osoba, a 49 ljudi je hospitalizovano, izjavio je načelnik Zaporoške regionalne vojne uprave Oleksandar Staruh, prenosi Rojters.

Staruh je rekao da je na Zaporožje ispaljeno 12 raketa, navodi Interfaks Ukrajina.

U raketiranju je djelimično uništena devetospratnica, pet drugih stambenih zgrada je sravnjeno sa zemljom i mnogo više oštećeno.

-Ispod ruševina možda ima još ljudi. Akcija spasavanja je u toku. Već je spaseno osam osoba - napisao je Staruh na društvenoj mreži „Telegram“.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri ove tvrdnje.

Prethodno je predstavnik gradskih vlasti Anatolij Kurtev saopštio da je u napadu nastradalo 17 osoba.

8.36- Rusija:Isporuka dalekometnog zapadnog oružja je crvena linija

Visoki ruski diplomata Aleksej Poliščuk izjavio je danas da bi eventualna isporuka dalekometnog ili oružja velike razorne moći Kijevu bila crvena linija za Rusiju.

-Što se tiče crvenih linija, već smo ih označili. Prije svega, to su isporuke dalekometnog ili moćnijeg naoružanja Kijevu - izjavio je Poliščuk, prenosi Tass.

Dodaje da će Rusija donijeti konkretne mjere odgovora na akcije SAD i njihovih saveznika koji snabdijevaju oružjem Kijevski režim.

Poliščuk navodi i da SAD pomažu Ukrajini u regrutovanju stranih plaćenika i daju smjernice o borbenim dejstvima.

-Sve to pretvara SAD u učesnika u sukobu. Mnogi zapadni eksperti vjeruju da SAD vode proksi rat protiv Rusije u Ukrajini - rekao je diplomata.

Poliščuk ističe da je Vašington angažovao i svoje saveznike, podstičući ih da pošalju naoružanje Ukrajinu.

-Francuska i Nemačka će povećati vojnu i tehničku pomoć - rekao je on.

Protekle nedjelje Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je u razgovoru sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim da će Vašington obezbijediti još 625 miliona dolara vojne pomoći za Kijev, uključujući lansere za raketni sistem visoke pokretljivosti, prenio je Rojters.

7.04- Minsk tvrdi da Ukrajina planira raketni napad na Bjelorusiju

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je ukrajinski ambasador u Minsku Igor Kizim pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije, gdje mu je uručena nota u kojoj bjeloruska strana tvrdi da Ukrajina planira da izvrši raketni napad na teritoriju Bjelorusije.

Ukrajinsko ministarstvo ističe da informacija o pripremi napada na Bjelorusiju nije tačna i odbacuje je kao novu, kako je navedeno, „insinuaciju bjeloruskog režima“, prenosi Interfaks Ukrajina.

-Ne isključujemo da bi uručenje diplomatske note moglo biti dio plana Ruske Federacije da izazove provokaciju i dodatno optuži Ukrajinu - navedeno je u saopštenju.

6.40- Gradske vlasti: U raketiranju Zaporožja 17 poginulih

U noćašnjem raketiranju Zaporožja koje su izvele ruske snage poginulo je 17 osoba, izjavio je predstavnik gradskih vlasti Anatolij Kurtev.

Naveo je da su pogođene stambene zgrade i privatne kuće, prenose ukrajinski mediji.

Prethodno je načelnik Zaporoške regionalne vojne uprave Oleksandar Staruh saopštio da je na Zaporožje ispaljeno 10 raketa, navodi Interfaks Ukrajina.

6.23- Unian: Njemačka najavljuje nove isporuke oružja Ukrajini

Njemačka je najavila nove isporuke oružja Ukrajini, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane IRIS-T i 100 tenkova iz Grčke i Slovačke. Njemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht najavila je snabdijevanje oružjem tokom posjete Litvaniji, prenosi Unian.

Osim toga, Njemačka će oformiti novu oklopnu pješadijsku brigadu koja se po potrebi može brzo prebaciti u Litvaniju.

6.21- Dekret Mišustina: NE Zaporožje osnovana u Rusiji

Državno preduzeće Nuklearna elektrana Zaporožje osnovano je u Rusiji, sa glavnim predstavništvom u Moskvi, objavljeno je u dekretu ruskog premijera Mihaila Mišustina na zvaničnom portalu.

U dokumentu se navodi da je Federalna agencija za državnu svojinu ovlašćena da usvoji zakon o kompaniji, izabere generalnog direktora i formira fond za registraciju preduzeća od 500.000 rubalja (oko 8.300 evra).

Ruski predsjednik Vladimir Putin 5. oktobra je doneo naredbu o primanju nuklearke u Zaporožju u vlasništvo Ruske Federacije.


Agencije / Glas Srpske