Sukob u Ukrajini: Spriječen napad na nuklearku Zaporožje; Zelenski: Kijev od SAD dobio sisteme NASAMS :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: Spriječen napad na nuklearku Zaporožje; Zelenski: Kijev od SAD dobio sisteme NASAMS


Dvjesta četrnaesti dan sukoba u Ukrajini.

19:43 Zelenski: Kijev od SAD dobio sisteme NASAMS

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Kijev od Sjedinjenih Američkih Država dobio dva protivvazdušna sistema NASAMS, prenose ukrajinski mediji.

Zelenski je u intervju za Si-Bi-Es naveo, međutim, da broj PVO sistema koji su dobili nije dovoljan kako bi se odbranili civilni infrastrukturni objekti.

Ukrinform podsjeća da su SAD sredinom avgusta odobrile još jedan paket vojne pomoći, koji je uključivao i PVO sisteme NASAMS.

17:48 Rogov: Eksplozija u Melitopolju

Snažna eksplozija odjeknula je u centru Melitopolja u Zaporoškoj oblasti, izjavio je predstavnik proruske administracije te oblasti Vladimir Rogov.

Prema preliminarnim informacijama, eksplodirao je automobil, naveo je Rogov na Telegramu.

Prema njegovim riječima, eksplozija je bila toliko snažna da se vozilo raspalo na dva dijela.

17:24 Bijela Kuća: Vašingon će odgovoriti odlučno ako Rusija upotrebi nuklearno oružje

SAD i njeni saveznici odgovoriće odlučno ako Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, izavio je savjetnik za nacionalu bezbjednost Bijele kuće Džejk Saliven u intervjuu za američku mrežu Si-Bi-Es.

"Razgovarali smo direktno, u četiri oka, na vrlo visokom nivou sa Kremljem. Svaka upotreba nuklearnog oružja imaće katastrofalne posljedice po Rusiju. SAD i naši saveznici bi u tom slučaju odgovorili vrlo odlučno. Bili smo vrlo jasni i precizni šta to sa sobom nosi", rekao je Saliven, prenosi Gardijan.

15:45 Tras: Ne bi trebalo da slušamo Putinovo "zveckanje oružjem"

Britanska premijerka Liz Tras izjavila je da Britanija i njeni saveznici ne bi trebalo da slušaju "zveckanje oružjem" ruskog predsjednika Vladimira Putina o Ukrajini, nakon što je naredio djelimičnu mobilizaciju i ukazao na mogući nuklearni sukob, prenosi Rojters.

"Ne bi trebalo da slušamo njegovo 'zveckanje sabljom' i lažne prijetnje. Umjesto toga, treba da nastavimo da uvodimo sankcije Rusiji, kao i da podržavamo Ukrajince", rekla je u intervjuu za Si-En-En Tras.

15.20 Vereščuk: Rusija drži oko 2.500 Ukrajinaca u zarobljeništvu

 Potpredsjednica Vlade Ukrajine Irina Vereščuk izjavila je da Rusija drži u zarobljeništvu oko 2.500 Ukrajinaca, od kojih su mnogi civili.

Vereščuk je za BBC Ukrajina rekla da Kijev insistira na tome da Rusija vrati civile, a ne da ih razmjenjuje.

Ukazala je da je među njima dosta žena.

Rusija i Ukrajina su 21. septembra razmijenile zarobljenike, pa je Moskva razmijenila više od 200 ukrajinskih zarobljenika za 55 Rusa koje je u zarobljeništvu držala Ukrajina.

14.00 Luke napustilo još sedam brodova

Sedam brodova natovarenih poljoprivrednim proizvodima napustilo je danas ukrajinske luke, saopšteno je iz ukrajinskog Ministarstva infrastrukture.
Od postizanja sporazuma posredstvom UN između Moskve i Kijeva 22. jula do sada je ukrajinske luke napustilo 218 brodova.

U saopštenju se navodi da je do sada na brodovima odvezeno 4,85 miliona tona žita.

Tri luke u Crnom moru ponovo su otvorene nakon sporazuma između Moskve i Kijeva.

12.00 Prvog dana referenduma u Zaporožju 93 odsto građana glasalo za pripajanje Rusiji

Prvog dana referenduma u regionu Zaporožja, 93 odsto onih koji su učestvovali na glasanju, opredijelilo se za pripajanje te oblasti Ruskoj Federaciji, saopštio je Krimski republički institut za politička i sociološka istraživanja, javlja danas TAS.

Prvog dana referenduma, 23. septembra, glasalo je 500 stanovnika, njih 93 odsto se opredelilo za pripajanje regiona Zaporožja Rusiji, a sedam odsto je bilo za ostajanje regiona u sastavu Ukrajine, naveo je institut.

U samoproglašenima Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR, LNR) i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, koje su pod ruskom kontrolom, referendumi o pripajanju Rusiji počeli su 23. i traju do 27. septembra.

11.00 U raketnom napadu na hotel poginule dvije osobe

Raketni napad na hotel u centru Hersona u kojem su smješteni novinari teroristički je napad za koji je odgovorno vojno i političko rukovodstvo Ukrajine, saopštile su danas lokalne vlasti regiona Herson.
Nešto ranije su ukrajinski vojnici gađali hotel američkim raketnim sistemom HIMARS, a od eksplozije su poginule najmanje dvije osobe.

“Raketni napad na hotel je planiran teroristički čin i odgovornost snosi vojno i političko rukovodstvo Ukrajine”, navodi se u saopštenju i napominje da hotel nije korišten u vojne svrhe i da su unutra bili samo novinari i osoblje.

U saopštenju se ističe da još traje pretraga i spašavanje nakon raketnog napada.
 
9.00 Kravčenko: Kijev ne prestaje sa granatiranjem

Kijev ne prestaje sa pokušajima da omete održavanje referenduma i izborna komisija u Alčevsku morala je da se evakuiše u sklonište usljed granatiranja, rekla je predsjednik Izborne komisije u Luganskoj Narodnoj Republici Olena Kravčenko.

Ona je nešto ranije izjavila da su tri grada u Luganskoj Narodnoj Republici granatirana tokom noći i u ranim jutarnjim časovima.

Biralište nedaleko od Energodarta prebačeno je u rezervne prostorije zbog granatiranja.

Referendum o pitanju ulaska u sastav Rusije počeo je u petak u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Glasanje će trajati do utorka, 27. septembra. 

8.45 Kratak rok za vize stranih posmatrača za referendum

Problemi sa obradom viza u kratkom vremenskom intervalu, spriječili su mnoge strane posmatrače da dođu i prate referendum o ujedinjenju Zaporoške oblasti i Rusije, izjavio je danas Vladimir Rogov predsjednik pokreta “Mi stojimo uz Rusiju”.

“Došlo je mnogo manje posmatrača nego što smo željeli zbog kratkog vremenskog intervala za izdavanje viza. Za nekoliko desetina ljudi jednostavno nije bilo dovoljno vremena, posebno za one koji dolaze iz neprijateljske zemlje”, rekao je Rogov za TAS S.

Održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji počelo je 23. septembra u 08.00 časova po moskovskom vremenu u Donjeckoj i Luganjskoj Narodnoj Republici i u oslobođenim oblastima Herson i Zaporožje.

Izjašnjavanje građana trajaće do 27. septembra.

8.30 Putin potpisao ukaz o odlaganju mobilizacije za studente

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o odlaganju djelimične mobilizacije za redovne i vanredne studente, objavljeno je na sajtu Kremlja.

U dokumentu se navodi da se odlaganje mobilizacije odobrava redovnim i vanrednim studentima koji pohađaju nastavu po državnim programima srednjeg stručnog i visokog obrazovanja u državnim obrazovnim i naučnim organizacijama i oni koji prvi put stiču obrazovanje odgovarajućeg nivoa, prenose RIA Novosti.

Putin je 21. septembra objavio djelimičnu mobilizaciju, a biće mobilisani građani sa vojnim činovima redova i narednika mlađi od 35 godina, mlađi oficiri do 50 godina i viši oficiri do 55 godina.

U rusku vojsku biće mobilisano ukupno 300.000 rezervista.


Agencije / Glas Srpske