Sukob u Ukrajini: Ukrajina pokrenula ofanzivu na jugu zemlje; Bajden traži 11 milijardi dolara za Kijev :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: Ukrajina pokrenula ofanzivu na jugu zemlje; Bajden traži 11 milijardi dolara za Kijev


Sto devedeset treći dan rata u Ukrajini. Zbog napetosti oko nuklearne elektrane Zaporožje, Moskva i Kijev razmjenjuju optužbe za nuklearni terorizam. Pomoć u pregovorima, u razgovoru sa Vladimirom Putinom, ponudio je turski predsjednik Redžep Taip Erdogan. Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi, poslije prve kontrole Zaporožja, kaže da je zabrinut za njenu bezbjednost i da će u utorak podnijeti izvještaj Savjetu bezbjednosti. Američki predsjednik Džozef Bajden zatražiće od Kongresa dodatnih 11 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

07:35 Ukrajinska vojska: Odbijeno više napada, ruske snage nastavljaju ofanzivu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je ukrajinska vojska uspešno odbila napade ruskih trupa u oblastima naselja Bogorodično, Pasika, Bahmut, Pokrovsk, Peski i Pervomajsk, u Donjeckoj oblasti, ali da ruske snage nastavljaju ofanzivu u pravcu Bahmuta i Avdijevke.

Ruske snage su proteklog dana izvele više od 10 raketnih i više od 24 vazdušna udara na vojne i civilne ciljeve na teritoriji Ukrajine, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodaje se da je oštećena civilna infrastruktura u pojedinim naseljima.

Na pravcu Severska, Harkova, Slavjanska, Kramatorska, Bahmuta, Avdijevke i Zaporožja ruske snage su gađale vojnu i civilnu infrastrukturu, navodi ukrajinski generalštab.

07:12 Njemačka obezbijedila 200 miliona evra za raseljene u Ukrajini

Njemačka će Ukrajini obezbijediti dodatnih 200 miliona evra za finansiranje programa pomoći interno raseljenim licima zbog ruske agresije, saopštila je njemačkim medijima ministarka za razvoj i međunarodnu saradnju Svenja Šulce.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal posjetiće u ponedjeljak Berlin, gdje će se sastati sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Do 23. avgusta, oko 7 miliona ljudi je interno raseljeno u Ukrajini zbog ruskog napada 24. februara, pokazuju podaci Međunarodne organizacije Ujedinjenih nacija za migracije.


​Glas Srpske / Agencije