SAUDIJKI 45 GODINA ZATVORA ZBOG OBJAVA NA MREŽAMA :: Semberija INFO ::

 

SAUDIJKI 45 GODINA ZATVORA ZBOG OBJAVA NA MREŽAMA


Foto: thefp
- Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je jednu ženu na 45 godina zatvora zbog "korišćenja interneta za kidanje društvenog tkiva", saopštila je danas grupa za ljudska prava DAVN sa sjedištem u Vašingtonu.

Saudijski specijalizovani krivični sud osudio je Nuru bint Said al Katani zbog korišćenja društvenih medija za "kršenje javnog reda", navodi se u sudskim dokumentima u koje je imala uvid grupa DAVN, prenio je Rojters.

Vijest o višedecenijskoj kazni na koju je osuđena dolazi nekoliko nedelja nakon što je Salma al Šehab, 34-godišnja studentkinja doktorskih studija na Univerzitetu Lids, osuđena na 34 godine zatvora zbog retvitovanja i snimanja poruka saudijskih disidenata na društvenim mrežama.

Al Šehab, koja je i majka dvoje djece, osuđena na 34 godine zatvora nakon što se za praznike vratila kući u Saudijsku Arabiju

Najnoviji slučajevi usledili su nakon što je američki predsjednik Džozef Bajden izrazio zabrinutost za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji, tokom sastanka sa saudijskim prestolonaslednikom, princom Mohamedom bin Salmanom u julu, podsjeća Rojters.

SAD su prošle nedjelje saopštile da su saudijskim vlastima prenijle "značajnu zabrinutost" zbog presude izrečene Salmi al Šehab.
 
(Tanjug)