Gdje u Španiji odmaraju Španci :: Semberija INFO ::

 

Gdje u Španiji odmaraju Španci


Zaboravite na trenutak Barselonu, zaboravite i Madrid, Španija je mnogo više od ovih gradova, a prema podacima iz 2019. godine, privukla je više od 83 miliona turista, pri čemu je tad bila druga najposjećenija država na svijetu, odmah nakon Francuske.

Takođe, Španci su, kad je riječ o putovanjima, prilično veliki "domoljubi", pa je tako u prvom kvartalu ove godine 93 odsto Španaca izabralo odmor u Španiji, a s portala CNBC donosimo priču kuda tačno domaći gosti idu.

Sjeverna Španija

Španski hotelijer Pau Guardans upoznao je svoju zemlju kao dijete, kada je njegova porodica provodila odmore putujući u crveno-bijelom kombiju marke Volkswagen, popularnom vozilu iz 1970-ih godina.

Danas voli ići na odmor u regiju Kosta Brava u Kataloniji na španjolskoj sjeveroistočnoj obali.

"Preporučio bih da posjetite bilo koju od prekrasnih uvala i jedete u barovima na plaži kvalitetna riblja jela. U unutrašnjosti vrijedi otkriti raskošnu gastronomiju s proizvodima sa sela", rekao je.

Preporučio je jesti u Can Salu, restoranu u seoskoj kući iz 16. vijeka u selu Palau-Sator.

Sjeverna Španija takođe je dom dvjema vinskim regijama u zemlji.

"Za jesenska putovanja, bez sumnje, volim posjetiti vinarije u regijama Ribera del Duero ili La Rioja", rekla je Patrisija Alonso, marketing stručnjak iz Madrida.

Za ljetna putovanja Alonso preferira regiju Asturiju duž Biskajskog zaliva, istakavši zaštićenu plažu Playa de Toro u gradu Llanesu kao posebno omiljenu.

Južna Španija

Alonso je dodala kako voli i jug Španije, a pokrajina Kadiz joj je omiljena. Ona je poznata po svojim dugim pješčanim plažama, lijepim gradovima i šeriju koji se pravi iz vinograda koji okružuju grad Herez de la Frontera. Kadiz je dio autonomne zajednice Andaluzije, regije koju Španci najviše posjećuju.

Provincija Kadiz takođe je prvi izbor i za Fabijana Gonzaleza, osnivača turističke konferencije Forward_MAD, čiji roditelji žive blizu glavnog grada regije, koji se takođe zove Kadiz.

"Pokrajina Kadiz ima vjerojatno najbolje plaže s bijelim pijeskom i kristalnom vodom na Pirienejskom poluotoku, kao i nevjerojatnu gastronomiju koja se temelji na ribi. Kada ste u pokrajini Kadiz, morate posjetiti restoran Kasa Bigote u gradu Sanlukar de Barameda, gdje možete probati najbolje kozice na svijetu", rekao je Gonzalez.

Na jugoistočnoj obali grad Javea u pokrajini Alikante odabir je Marine Valere, voditelj društvenih mreža koja živi u Madridu.

"Iako je ljeti velika gužva, Javea ima krajolik koji vrijedi posjetiti - inspirisao je slike slavnog španskog slikara Hoakina Sorole, a Kristobal Balensiaga proveo je ondje svoje posljednje dane", rekla je za CNBC.

"Nema uobičajeni krajolik, već prilično brdovit zbog Montgoa, planine koja dominira obrisom kilometrima uokolo", dodala je.

Uživanje u paelli uz more je obavezno, dodala je Valera.

Chiringuito Montgo di Bongo nalazi se na samoj plaži, a mjesto je svakako pametno rezervisati dovoljno unaprijed.

U svakom slučaju, ako u Španiji odlučite vidjeti i gradove koji nisu Barselona ili Madrid, nećete pogriješiti.


Nezavisne novine