Sukob u Ukrajini: Rusija Savjetu bezbjednosti UN dostavila dokaze o ukrajinskom granatiranju nuklearke :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: Rusija Savjetu bezbjednosti UN dostavila dokaze o ukrajinskom granatiranju nuklearke


MOSKVA, KIJEV – Rat u Ukrajini ušao je u 186. dan. Moskva i Kijev međusobno se optužuju za ponovno granatiranje kompleksa oko nuklearne elektrane u Zaporožju. Vlasti Zaporoške oblasti razradila su plan evakuacije stanovništva, rekao je načelnik vojno-civilne administracije te oblasti Jevgenij Balicki. Rusija je članicama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) dostavila prezentaciju Ministarstva odbrane o granatiranju Zaporoške nuklearne elektrane od strane ukrajinskih snaga 25. avgusta, saopštila je na Tviteru stalna misija Rusije pri UN.

9.32-Šest brodova sa žitaricama napustilo luke

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je šest teretnih brodova sa žitaricama jutros napustilo ukrajinske luke.

-Nastavlja se rad na isporuci žitarica iz ukrajinskih luka. Jutros je još šest brodova natovarenih žitom napustilo luke - navodi se u saopštenju.

Nekoliko dokumenata potpisano je 22. jula u Istanbulu sa ciljem da se riješi pitanje isporuke hrane i đubriva na svjetska tržišta.

08:33 -Vlasti Zaporožja razradile plan evakuacije stanovništva

Vlasti Zaporoške oblasti spremne su za svaki razvoj događaja po pitanju Zaporoške nuklearne elektrane, a između ostalog razrađen je plan evakuacije stanovništva, rekao je načelnik vojno-civilne administracije te oblasti Jevgenij Balicki.

-Trenutno Zaporoška nuklearna elektrana radi kao i obično. Nivo radijacije je u normalnim vrijednostima. Ali, znajući za podmuklost, nepromišljenost i nemilosrdnost kijevskog režima, prema ljudima koje u javnosti naziva svojim građanima, mi smo se, naravno, pripremili za svaki razvoj situacije i stoga smo razradili plan evakuacije stanovništva u slučaju da to bude neophodno - rekao je Balicki.

Prema njegovim riječima, nuklearnu elektranu u Zaporožju od 18. jula praktično svakodnevno granatiraju ukrajinske snage, a udari se izvode sa teritorija koje su pod kontrolom Kijeva, sa desne obale Dnjepra iz mesta Marganec i Nikopolje.

08:22 -Njemačka priprema nacionalizaciju "Gasprom Germanije“

Njemačka vlada osnovala je holding kompaniju koja će sprovesti moguću nacionalizaciju energetske firme "Gasprom Germania", koju je ruski "Gasprom" napustio u aprilu, piše njemački list "Velt am zontag" pozivajući se na vladin dokument.

Njemački energetski regulator u aprilu je najavio da će upravljati firmom "Gasprom Germanija" - trgovinom, skladištenjem i prenosom, u interesu Njemačke i Evrope.

06:11- Rusija: Dostavljeni dokazi SBUN o ukrajinskom granatiranju nuklearke

Rusija je članicama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) dostavila prezentaciju Ministarstva odbrane o granatiranju Zaporoške nuklearne elektrane od strane ukrajinskih snaga 25. avgusta, saopštila je na Tviteru stalna misija Rusije pri UN.

Kako se navodi, nivo radijacije u energetskim blokovima je pod kontrolom i u granicama normale, prenosi Ria novosti.

Zaporoška nuklearna elektrana je najveća nuklearka u Evropi po broju blokova i kapacitetu.

Od marta je pod kontrolom ruske vojske, a dvije strane optužuju se uzajamno za grantiranje područja nuklearke.


Agencije / Glas Srpske