Sukob u Ukrajini: Kijev priznao: Ruska PVO dobro radi svoj posao na Krimu :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: Kijev priznao: Ruska PVO dobro radi svoj posao na Krimu


MOSKVA/KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 179. dan. Vlasti Energodara saopštile su da su ukrajinske snage izvele artiljerijski napad na nuklearnu elektranu Zaporožje. Iz kabineta gradonačelnika Marijupolja rečeno je da je na njega pokušan atentat. Moskva: Režim Zelenskog odobrio upotrebu hemijskog oružja protiv ruske vojske.

08:45 - Zelenski upozorio Ukrajince da budu na oprezu zbog praznika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je Ukrajince da budu posebno oprezni naredne nedelje, dok se pripremaju za proslavu Dana nezavisnosti.

U video obraćanju kasno sinoć, Zelenski je rekao da Ukrajinci ne smiju da dozvole Rusiji da "širi malodušnost i strah" među njima, prenio je Gardijan.

Ukrajina u srijedu, 24. avgusta, obilježava Dan nezavisnosti, a taj datum označava i punih šest mjeseci od početka ruskog napada.

"Svi moramo da budemo svjesni da bi Rusija ove nedelje mogla da pokuša da uradi nešto posebno ružno, nešto posebno zlobno", rekao je Zelenski.

08:00  - Kijev priznao: Ruska PVO dobro radi svoj posao na Krimu

"Moramo da odbacimo sve iluzije - ruska PVO je dobro reagovala, oborila je sve projektile i juče i danas. Dakle, sve brojne eksplozije i požari su oboreni projektili. Nismo pogodili ništa značajno ni juče ni danas, nažalost", rekao je savjetnik predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič.

07:38 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su ukrajinske trupe, pod pritiskom ruskih trupa, prinuđene da se povuku u području Blagodatnog (kod Nikolajeva). 

Borbe se vode na teritoriji ova dva naselja. Dio Blagodatnog su već zauzele ruske snage.

07:00 - Ćerka A.Dugina,"Putinovog mozga",poginula u eksploziji

Darija Dugina, ćerka uticajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina koga prozapadni mediji nazivaju "Putinovim mozgom", poginula je u eksploziji automobila nadomak Moskve, potvrdio je danas agenciji Tas s Andrej Krasnov, lider pokreta Ruski horizont, blizak nastradaloj devojci.

Krasnov je naveo da je Darija bila u automobilu svog oca, koji je danas vozio drugi auto, i sugerisao je da je vjerovatna meta bio sam Dugin ili možda oboje.

U policiji ruskoj agenciji nisu potvrdili identitet žene poginule u eksploziji a naveli su da je eksplodirao automobil "tojota lend kruzer" u blizini sela Boljšoj Vjazemi, u moskovskom regionu.

Kako ocjenjuje Si-En-En (CNN), Dugin je desničarski autor i ideolog i smatra se tvorcem ili "duhovnim vođom" ruske vojne operacije u Ukrajini, kao i da ima značajan uticaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina, zbog čega ga nazivaju "Putinovim mozgom".

Njegova ćerka Darija (30) studirala je filozofiju na Moskovskom univerzitetu

​​​​​​06:10 - Borbe se nastavljaju na istoku i jugu Ukrajine. Tokom jučerašnjeg dana, ukrajinske snage su, prema tvrdnjama vlasti Energodara, izvele artiljerijski napad na nuklearnu elektranu Zaporožje.

Rizici od curenja vodonika i radioaktivnog prskanja ostaju, a velika je i opasnost od požara, obavještavaju stručnjaci "Energoatoma".


Agencije / GS