Sukob u Ukrajini: Još četiri broda isplovila iz ukrajinskih luka :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: Još četiri broda isplovila iz ukrajinskih luka


MOSKVA, KIJEV – Rat u Ukrajini ušao je u 175. dan. Ruske snage tokom noći napale su Nikolajev, Odesku oblast i Harkov, saopštile su ukrajinske vlasti. Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je na Krimu razbila ćeliju međunarodne terorističke organizacije Hizb ut Tahrir el Islami.

Još četiri teretna broda natovarena poljoprivrednim proizvodima isplovila su iz ukrajinskih luka Černomorsk i Odesa

12:00-Podoljak: Krimski most legitiman vojni cilj

Savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak, rekao je da Krimski most treba da bude uništen kao legitimni vojni cilj.

Podoljak je u intervjuu za Gardijan jasno stavio do znanja da Ukrajina smatra Krimski most, koji povezuje poluostrvo sa ruskim kopnom, kao legitimni vojni cilj, prenosi Pravda.

-Ovo je nelegalni objekat i glavna kapija za snabdijevanje ruske vojske na Krimu. Takvi objekti moraju biti uništeni - rekao je Podoljak.

Pored toga, prema riječima Podoljaka, u "naredna dva-tri mjeseca" treba očekivati nove incidente slične nedavnim eksplozijama na Krimu, prenosi pravda.com.ua.

11:51 - FSB: Na Krimu razbijena ćelija terorista koordinisanih iz Ukrajine

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je na Krimu razbila ćeliju međunarodne terorističke organizacije Hizb ut Tahrir el Islami.

Koordinisanim naporima operativaca FSB-a razbijena je tajna ćelija terorističke organizacije, koju je činilo šest ruskih državljana, navela je pres služba FSB-a, prenio je Taas.

Utvrđeno je da su, uz koordinaciju emisara Hizb ut Tahrira lociranih u Ukrajini, regrutovani muslimanski građani Rusije u njihove redove na tajnim sastancima, saopštio je FSB.

Tvrdi se da su na mjestu boravka operativci FSB zaplijenili propagandni materijal, komunikacionu opremu i digitalne uređaje za skladištenje podataka koji su korišćeni u njihovim terorističkim aktivnostima.

8.55 - Još četiri broda isplovila iz ukrajinskih luka

Još četiri teretna broda natovarena poljoprivrednim proizvodima isplovila su iz ukrajinskih luka Černomorsk i Odesa, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

-Još četiri broda napustila su jutros ukrajinske luke Odesa i Černomorsk, natovarena sjemenkama suncokreta i suncokretovim uljem - objavljeno je na „Tviter“ nalogu Ministarstva.

U objavi je naglašeno da je isporuka poljoprivrednih proizvoda kroz humanitarni koridor izvršena prema planu, javio je TASS.

Brodovi će ploviti do Istanbula, gdje će ih provjeriti predstavnici Zajedničkog centra za koordinaciju. Ukoliko ne bude nepravilnosti, plovila će moći da uđu u Bosforski moreuz i da nastave plovidbu ka svojim destinacijama.

7.15 - Bračuk: Tri osobe povrijeđene u raketiranju Odeske oblasti

U raketnim napadima ruskih snaga na Odesku oblast povrijeđene su tri osobe, saopštio je načelnik regionalne administracije Sergej Bratčuk.

On je naveo da su dvije rakete pogodile jedan od rekreativnih centara i da je potom došlo do požara, prenosi Interfaks Ukrajina.

Oštećeno je i nekoliko privatnih zgrada u blizini.

7.11 -Urajina: Eksplozije u Nikolajevu

Ruske snage noćas su izvele jako granatiranje Nikoljava, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Senkevič.

On je naveo da su snažne eksplozije odjeknule u različitim dijelovima grada i pozvao građane da ostanu u skloništima, prenosi Ukrinform.

Senkevič je precizirao da su pogođeni civilni objekti i da su oštećene stambene zgrade.

6.38 - Granata pala 10 metara od nuklearnog otpada iz NE Zaporožje

Tokom ukrajinskog minobacačkog granatiranja područja oko skladišta kontejnera sa nuklearnim otpadom u NE Zaporožje, jedna od granata je eksplodirala desetak metara od jednog takvog kontejnera, izjavio je Vladimir Rogov, član Savjeta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti.

Prema njegovim riječima, jedna granata eksplodirala je desetak metara od kontejnera sa nuklearnim otpadom, a druge su pale 50 do 200 metara dalje.

-S obzirom na to da je prostor za skladištenje otvoren, eksplozija granate ili rakete mogla bi da otpečati kontejnere sa stotinama kilograma nuklearnog otpad, koji bi nastavio da se širi i kontaminira životnu sredinu. Jednostavno govoreći bila bi to „prljava (atomska) bomba -  rekao je Rogov u intervjuu za TV kanal Soloviov Lajv.


Agencije / Glas Srpske