Tajvan završio dvodnevne vežbe i najavio nove za septembar :: Semberija INFO ::

 

Tajvan završio dvodnevne vežbe i najavio nove za septembar


TAJPEJ - Tajvanske oružane snage danas su završile dvodnevne vojne vježbe artiljerijskih jedinica na jugu ostrva, saopštili su predstavnici vojske, prenosi Rojters.

-Prva faza manevara održana je u utorak, a druga danas. Vojska je izvodila vježbu gađanja iz samohodnih haubica 155 milimetara i minobacača 120 milimetara, u simulaciji odbrane od neprijateljskog napada - precizirano je u saopštenju.

Takođe je navedeno da je vježba bila redovna i planirana prije manevara kineskih oružanih snaga koji su se održavali posljednjih dana.

Tajvanska vojska takođe planira da održi još ranije zakazanih vježbi 5. septembra, uz angažovanje snajperista, specijalnih snaga, pješadije, oklopnih vozila i minobacača i učešće borbenih helikoptera Super Kobra i Apač, navodi Rojters.

Kineska narodnooslobodilačka armija izvodila je svoje vojne vježbe oko Tajvana, od 4. avgusta, a one su počele dan nakon posjete Tajpeju predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi kojoj se Peking oštro protivio.

Kineska vojska saopštila je juče da je posle gotovo nedjelju dana uspješno završila različite vojne zadatke oko Tajvana, ali da nastavlja pomno da prati situaciju u Tajvanskom moreuzu.

-Kineska vojska će sprovoditi redovne patrole i nastaviti da izvodi vojnu obuku kako bi postigla borbenu gotovost - saopšteno je iz Istočne komande kineske Narodnooslobodilačke armije, prenio je Rojters.

Tajpej je danas odbacio model „jedne zemlje, dva sistema“ koji je Peking juče predstavio u svojoj strategiji rješavanja tajvanskog pitanja.

Kina je juče objavila Belu knjigu pod naslovom „Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri“ u kojoj je poručila da su mirno ujedinjenje i „jedna zemlja-dva sistema“ osnovni principi za rješavanje pitanja ostrva koje smatra svojom teritorijom.

Peking takođe navodi i da „neće odustati od upotrebe sile“ i da „zadržava mogućnost da preduzme sve neophodne mjere“ u zaštiti od spoljnog miješanja i svih separatističkih aktivnosti.

-Samo građani Tajvana mogu da odlučuju o svojoj budućnosti - rekla je portparolka tajvanskog ministarstva spoljnih poslova Žoane Ou na konferenciji za novinare u Tajpeju, prenosi Rojters.

Ona je dodala da Kina koristi nedavnu posjetu Pelosi kao „izgovor za stvaranje nove normalnosti kako bi zastrašila građane Tajvana“.


Tanjug / Glas Srpske