Sukob u Ukrajini: četiri broda sa žitom krenula iz Ukrajine :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: četiri broda sa žitom krenula iz Ukrajine


MOSKVA, KIJEV – Rat u Ukrajini ušao je u 165. dan. Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov, izjavio je da je drugi konvoj brodova sa ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima isplovio danas iz ukrajinskih crnomorskih luka, u okviru sporazuma o deblokadi ukrajinskog prekomorskog izvoza. U ukrajinskom granatiranju grada Alčevska u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), poginuo je jedan civil, a još 19 je ranjeno, saopšteno je danas iz Zajedničkog centra za Kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Ukrajinska vojska je saopštila da je rusko granatiranje zabilježeno u desetinama gradova duž istočne i južne linije fronta


10.33 - Jedan poginuli i 19 ranjenih u ukrajinskom granatiranju LNR

U ukrajinskom granatiranju grada Alčevska u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), poginuo je jedan civil, a još 19 je ranjeno, saopšteno je danas iz Zajedničkog centra za Kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

-U ukrajinskom granatiranju grada Alčevska poginuo je jedan civil, a ranjeno 19 osoba, među kojima je petoro djece. Oštećeno je 13 stambenih zgrada, četiri vrtića i škola - naveli su iz Zajedničkog centra za Kontrolu i koordinaciju prekida vatre na Telegram kanalu, prenosi TASS.

9.51- Kubrakov: Konvoj četiri broda sa žitom krenula iz Ukrajine
Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov, izjavio je da je drugi konvoj brodova sa ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima isplovio danas iz ukrajinskih crnomorskih luka, u okviru sporazuma o deblokadi ukrajinskog prekomorskog izvoza.
Kubrakov je tvitovao da su četiri teretna broda „Mustafa Nedžati“, „Star Helena“, „Glori“ i „Riva Vind“, natovarena sa skoro 170.000 tona žitarica, prenosi Rojters.
Ova četiri broda napustila su Ukrajinu u skladu sa okvirnim sporazumom koji su potpisale Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije.
9.23 - Prvi tovar ukrajinskog žita kasni u luku Tripoli u Libanu

Prvi brod za žitaricama koji je napustio ukrajinsku luku u skladu sa sporazumom postignutim prošlog mjeseca u Turskoj, neće stići u Liban danas, kako je prvobitno planirano, saopštila je ukrajinska ambasada u Libanu.

Brod „Razoni“ je prošlog ponedjeljka ujutru napustio luku u Odesi na Crnom moru, noseći tovar od 26.527 tona kukuruza, i trebalo je da pristane danas u lučkom gradu Tripoliju na sjeveru Libana, kazali su ukrajinski zvaničnici i libanske lučke vlasti, prenosi Rojters.

Ukrajinska ambasada u Libanu saopštila je da brod „kasni i ne stiže danas“, bez detalja o novom terminu dolaska ili uzroku kašnjenja, a zvanični podaci međunarodne službe za praćenje kretanja brodova pokazuju da se brod jutros nalazio nadomak obala Turske.

Na tovarnom listu broda, u čiju kopiju je imao uvid izvještač Rojtersa, stoji da je očekivani datum dolaska utorak, a u rubrici „odredište tereta“ je navedeno „po narudžbini“, što u najvećem broju slučajeva znači da se brodski teret može prenijeti sa jednog vlasnika na drugog.

08:05 -Britanska vojna obavještajna služba: Rat u Ukrajini ulazi u novu fazu

Ukrajinska vojska je saopštila da je rusko granatiranje zabilježeno u desetinama gradova duž istočne i južne linije fronta. U izvještaju se navodi da su ruske snage pokušale da izvrše napade u šest različitih oblasti u istočnom Donjecku.

-Rat u Ukrajini ulazi u novu fazu, pri čemu se većina borbi prebacila na front od skoro 350 kilometara koji se proteže jugozapadno od Zaporožja do Hersona - saopštila je britanska vojna obavještajna služba, prenio je Rojters.

6.36 - Zelenski: Amnesti ćuti o nuklearnom teroru ruske vojske

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zamerio je Amnesti internešnelu, što, kako kaže, „ćuti o nuklearnom teroru ruske vojske“.

-Nažalost, imamo značajno pogoršanje situacije oko zaporoške nuklearne elektrane. Ruski teroristi su postali prvi u svijetu koji su iskoristili najveću evropsku nuklearnu elektranu za teror. Skrećemo pažnju svijetu na to i insistiraćemo na novim sankcijama Rusiji zbog stvaranja globalne prijetnje - naveo je sinoć Zelenski, prenela je ukrajinska „Pravda“.

On je dodao da, uprkos činjenici da je rusko granatiranje nuklearne elektrane „jedan od najopasnijih zločina protiv Ukrajinaca i svih Evropljana, iz nekog razloga nema izvještaja, nema čak ni poruke Amnesti internešnela o tome“.


Agencije / Glas Srpske