Sukob u Ukrajini: Rusija tvrdi da je u Odesi uništila vojni objekat i brod :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: Rusija tvrdi da je u Odesi uništila vojni objekat i brod


MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini ušao je u šesti mjesec bez naznaka smirivanja sukoba. Jedan civil je poginuo, a dvoje je povrijeđeno kada su ukrajinske trupe danas granatirale Donjeck, saopštio je štab Teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). Stejt department potvrdio je da su dva američka državljanina poginula nedavno u sukobima u regionu Donbasa na istoku Ukrajine. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da se ukrajinske snage postepeno kreću ka istoku Hersonske oblasti, koju je Rusija zauzela na početku rata.

12.00 Rusija:U Odesi uništeni vojni brod Ukrajine i skladište „harpuna“

Ruska mornarica uništila je u luci Odesa ukrajinski ratni brod i skladište američkih raketa „harpun“, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Navedeno je da su ciljevi uništeni visokopreciznim raketama dugog dometa, prenosi agencija RIA Novosti.

-U luci grada Odese, na teritoriji jednog brodogradilišta, visokoprecizne rakete dugog dometa lansirane sa mora uništile su ukrajinski ratni brod i skladište protivbrodskih raketa Harpun, koje su SAD isporučile kijevskom režimu - navedeno je u saopštenju. Rusko ministarstvo dodaje da su onesposobljeni i proizvodni pogoni preduzeća za remont i modernizaciju brodova pomorskih snaga Ukrajine.

Ukrajina je juče saopštila da su ruske snage izvele raketni udar na Odesu.

11.26-  Zaharova:“Kalibri“ uništili vojni objekat u luci Odesa

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, saopštila je da su rakete „Kalibar“ uništile objekat vojne infrastrukture u ukrajinskoj luci Odesa.

Zaharova je na Telegramu napisala da je visokopreciznim udarom raketa „Kalibar“ uništen objekat vojne infrastrukture u luci Odesa, prenosi RIA Novosti.

Ukrajina je juče saopštila da su ruske snage izvele raketni udar na Odesu.

10.28 - Objavljeni novi detalji sporazuma o izvozu ukrajinskog žita
Novi detalji sporazuma o izvozu ukrajinskog žita koji su danas objavljeni govore da će se proces kontrolisati iz turskog univerziteta pri Ministarstvu odbrane.
Cijeli proces kontrole izvoza pšenice i poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine obavljaće se iz zajedničkog koordinacionog centra koji je formiran na univerzitetu Ministarstva odbrane Turske. On se nalazi u području Leventa, na obali Bosfora u evropskom dijelu Istanbula, piše list „Jeni Šafak“.

Kako navodi list, u centru će biti zastupljena vojna lica sa činom pukovnika ili generala iz Turske, Rusije i Ukrajine.

Tamo će biti i predstavnici UN. Nije naveden tačan broj ljudi koji će raditi u centru, u kojem su, kako je prošle subote rekao šef turskog Ministarstva odbrane Hulusi Akar, predstavnici „kvarteta” već počeli sa radom, prenosi Sputnjik.

„Jeni Šafak“ napominje da će svi trgovački brodovi koji se bave izvozom poljoprivrednih proizvoda biti registrovani u ovom centru, od njih će se tražiti da ga obaveste o prirodi robe koja se prevozi.

Kontrola bezbjednosti plovidbe na transportnim pravcima iz tri ukrajinske luke - Odesa, Južni i Černomorsk, vršiće se 24 sata dnevno.

Po potrebi će se za ove svrhe koristiti i dronovi. Vojna pratnja trgovačkih brodova nije predviđena, piše turski list.

Prema njegovim informacijama, kontrola trgovačkih brodova će se vršiti kako na izlazu iz ukrajinskih luka, tako i u turskim teritorijalnim vodama kada budu krenuli ka Ukrajini. Tako je, kako je navedeno, planirano da se spreči isporuka „nepoželjnog tereta” Ukrajini.

10.00- Stremousov:UKR ponovo granatirala hidroelektranu Kahovka

Ukrajinske trupe ponovo su ispalile granate na područje hidroelektrane Kahovka i most preko reke Inhulec u selu Darjevka u Hersonskoj oblasti, saopštio je danas Kiril Stremousov, zamjenik načelnika vojno-civilne administracije tog regiona.

-Snage PVO su uspješno odbile većinu granata, ali je most Darjevka pogođen. Saobraćaj preko njega nije poremećen - naveo je Stremousov, prenosi TASS.

On je istakao da most preko reke Inhulec nema strateški i vojni značaj, ali da se već drugi dan nalazi pod vatrom ukrajinskih trupa.

Ukrajinske snage su i juče granatirale hidroelektranu Kahovka, navodi TASS.

9.00 - DNR: U granatiranju Donjecka poginuo civil

Jedan civil je poginuo, a dvoje je povrijeđeno kada su ukrajinske trupe danas granatirale Donjeck, saopštio je štab Teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

-Ukrajinske oružane jedinice napale su okrug Kirov u Donjecku, a tom prilikom je jedan čovjek ubijen. Žena i tinejdžer, rođen 2005. godine, povrijeđeni su kada su gađana još dva okruga Donjecka - objavio je štab na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

8.53 - Stejt department potvrdio pogibiju dvojice Amerikana

Dva američka državljanina poginula su nedavno u sukobima u regionu Donbasa na istoku Ukrajine, saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

U saopštenju se navodi da je Stejt department u kontaktu sa porodicama poginulih i da pruža svu moguću konzularnu pomoć.

Nisu objavljeni drugi detalji ili okolnosti pod kojim se smrt desila.

-Iz poštovanja prema porodicama više ništa neće biti objavljeno - ističe se u saopštenju, kojim je potvrđen raniji izvještaj američke medijske kuće CNN o pogibiji dvojice Amerikanaca.

7.53- Rogov: Otvorićemo rusku vojnu bazu u Zaporoskoj oblasti

Otvaranje ruske vojne baze u Zaporoškoj oblasti biće garancija bezbjednosti regiona od pokušaja spoljne agresije, saopštio je član glavnog savjeta administracije regiona Vladimir Rogov.

Prema njegovim riječima, o ovom pitanju će se detaljnije razgovarati poslije referenduma i ulaska Zaporoške oblasti u sastav Rusije, prenosi Sputnjik.

-Rusija ne napušta svoju teritoriju niti povlači vojsku, zato smo sigurni da će tako biti i sa Zaporoškom pokrajinom, koja želi da postane oblast u sastavu Ruske Federacije - istakao je Rogov.

7.15- Zelenski:Ukrajinske snage se postepeno kreću ka Hersonskoj oblasti

Ukrajinske snage postepeno se kreću ka istoku Hersonske oblasti, koju je Rusija zauzela na početku rata, izjavio je večeras ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

-Okupatori su pokušavali da tamo uspostave uporište...ali kako im je to pomoglo? Ukrajinske oružane snage, korak po korak, kreću se ka toj oblasti - rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Rojters.

Ukrajinska vojska ispalila je najmanje sedam granata u oblasti hidroelektrane Hakovka u Hersonskoj oblasti, saopštila je ranije danas vojno-civilna administracija te oblasti, koja je pod ruskom kontrolom.

Ukrajinska vojska je protekle noći napala i most preko rijeke Ingulec kod sela Darjevka u regionu Herson, dodaje se u saopštenju.

6.54- Blinken oštro osudio rusko raketiranje Odese

Američki državni sekretar Entoni Blinken oštro je osudio ruski raketni napad u subotu na luku Odesa u Ukrajini i poručio da „Rusija snosi odgovornost za produbljivanje svjetske krize sa hranom“, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Blinken je rekao da ovaj ruski napad „podriva angažovanje UN, Turske i Ukrajine da se esencijalne namirnice isporuče na svjetska tržišta“.

-Samo 24 sata nakon što je postignut dogovor kojim bi se omogućio nastavak ukrajinskog izvoza poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora, Rusija je napadom na Odesu prekršila svoje obaveze. Kremlj nastavlja da pokazuje nebrigu za bezbjednost miliona civila - naveo je Blinken.

-Blokadom Crnog mora, Rusija nastavlja da izgladnjuje Ukrajinu i iscrpljuje njenu sposobnost da svijet snabdijeva hranom - poručio je, između ostalog, Blinken.

6.33- DNR: Ukrajinska vojska granatirala Donjeck i gradove u Luganskoj oblasti

Oružane snage Ukrajine noćas su četiri puta gađale Donjeck iz topova kalibra 155 milimetara i minobacača 120 milimetara, saopšio je zvaničnik misije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, prenosi TASS.

Kijevski, Kirovski i Petrovski okrug granatirani su sa područja Pervomajskog i Marijinke, a ispaljeno je ukupno 15 granata i 10 mina.

Nešto prije ponoći, Oružane snage Ukrajine ispalile su rakete sa zapaljivim granatama iz višecjevnih raketnih sistema Grad na Vorošilovski i Kalinjinski okrug Donjecka, navodi se u saopštenju.

Ukrajinska vojska granatirala je i grad Krasni Luč u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), koristeći višestruki raketni sistem HIMARS, saopštio je danas zvaničnik misije LPR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, prenosi TAS S.

Ranije su Oružane snage Ukrajine pucale iz sistema HIMARS na grad Stahanov u LNR, a u granatiranju su oštećeni vrtić i zgrada obrazovne ustanovem naveo je on, prenosi ruska agencija.


Glas Srpske / Agencije