Sukob u Ukrajini: Snažne eksplozije u centru Donjecka :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: Snažne eksplozije u centru Donjecka


MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini ušao je u 116. dan. Najveće borbe i dalje se vode na istoku Ukrajine. Ruske snage pokušavaju da zauzmu grad Severodonjeck dok ukrajinska vojska danima granatira Donjeck.

15.22 - Granate i jake eksplozije u centru Donjecka

U centru Donjecka odjeknulo je nekoliko eksplozija a zatim su se čula dejstva artiljerije, javlja izvještač ruske agencije RIA Novosti.

Kako je saopštila kancelarija samoproglašene Donjecke Nraodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, ukrajinski vojnici su u 12 časova ispalili osam granata kalibra 122 milimetara na rejon Kujbišev, a 20 minuta kasnije još pet.

Pored toga, danas su granatirana sela Mihailovka, Pantelejmonovka i Ozerjanovka, gde je poginuo jedan civil.

Tokom prethodnog dana u napadima ukrajinskih snaga ukupno je poginulo sedam osoba, a 24 su ranjene, navode izvori DNR.

Ukrajinske snage bezbjednosti svakodnevno otvaraju vatru na gradove i sela DNR iz teških artiljerijskih oruđa, minobacača i višecevnih raketnih sistema, navodi RIA Novosti precizirajući da je od 13. juna Donjeck bio izložen granatiranju bez presedana, a najviše su stradali Kijevski, Petrovski, Proletarski i Kujbiševski okrug.

Dan ranije, Oružane snage Ukrajine granatirale su centar grada, uključujući administrativni centar i Donjecki nacionalni tehnički univerzitet.

14.22- Mirošnik: Vojnici iz "Azota" iskazali spremnost za pregovore

Ukrajinski vojnici utvrđeni u hemijskom postrojenju "Azot" u Luganskoj Narodnoj Republici (LPR) iskazali su spremnost za nastavak pregovora, rekao je danas ambasador samoproglašene LPR u Rusiji Rodion Mirošnik.

-Vojnici blokirani u „Azotu“ iskazali su spremnost za nastavak pregovora. Razgovori će biti nastavljeni ali uslovi za predaju se neće promjeniti. Iskušali su sudbinu ometanjem prekida vatre tako da se njihova situacija pogoršala -naveo je Mirošnik u poruci objavljenoj na društvenoj mreži "Telegram".

Mirošnik je potvrdio je predaju militanata pripadnika nacionalističkog bataljona „Ajdar“ zajedno sa njihovim vođama u predgrađu Severodonjecka.

-U predgrađu Severodonjecka, u Metelkinu, potvrđena je predaja militanata Ajdara zajedno sa njihovim vođama - napisao je on na Telegramu

11.13-Moldavija uvodi zabranu informativnih programa iz Rusije

Predsjednica Moldavije Maja Sandu potpisala je zakon o zabrani informativnih programa iz Rusije, izjavila je danas direktorka Savjeta za televiziju i radio Lilijana Vicu.

Ona je napomenula da će narednog petka, 24. juna, zakon biti objavljen u Službenom glasniku, nakon čega će stupiti na snagu, prenijela je agencija RIA Novosti.

-Uspostavlja se koncept dezinformacija, što podrazumeva uvođenje mnogo oštrijih sankcija. Ako se to dokaže, kompanijama će biti oduzete dozvole na sedam godina. Izobilje dezinformacija, po pravilu, primjećujemo u predizbornom periodu-  kazala je Vicu.

Prema njenim riječima, situacija u Ukrajini tjera Kišinjev da usvoji oštre mjere.

Moldavski parlament usvojio je 2. juna zakon o zaštiti informacionog prostora koji zabranjuje reemitovanje informativno-analitičkih programa i vojnih filmova iz Rusije.

11.00-OMV: Rusija Austriji isporučuje upola manje gasa

Ruski koncern Gazprom nastavlja sa umanjenim isporukama gasa Austriji, saopštila je kompanija OMV.

-Trenutno smanjenje isporuke gasa je na nivou prethodnog dana - navodi se u saopštenju.

OMV ističe da je potražnja za gasom u Austriji trenutno niska, i da se nedostajuće količine zamjenjuju kupovinom na tržištu.

-OMV trenutno dodatno kupuje gas na tržištu kako bi osigurala snabdijevanje klijenata, kao i skladištenje - navodi se u saopštenju.

Skladišta gasa OMV imaju kapacitet od 25.289 gigavat sati i popunjenost je trenutno na 64 odsto.

Rusija već četvrti dan zaredom isporučuje duplo manje gasa od dogovorenih količina.

10.49 - "Gasprom": Redovna isporuka gasa ka Evropi

Ruski energetski gigant "Gasprom" isporučuje 41,7 miliona metara kubnih gasa ka Evropi preko Ukrajine putem crpne stanice Sudža, izjavio je portparol "Gasproma" Sergej Kuprijanov.

Prema njegovim riječima, isporuku preko gasovoda Sohranovka odbila je ukrajinska strana.

- „Gasprom“ isporučuje gas tranzitom preko teritorije Ukrajine u količinama koje je potvrdila ukrajinska strana preko gasne stanice Sudža, 41,7 miliona metara kubnih. Ukrajina je odbila zahtjev za isporuku preko stanice Sohranovka - rekao je Kuprijanov, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Tokom prošlog mjeseca Operater gasnog prenosnog sistema u Ukrajini saopštio je da od 11. maja gase prenos gasa ka Evropi preko stanice Sohranovka jer kompanija navodno ne kontrološe kompresnu stanicu Novopskov koja se nalazi u regonu Lugansk.

10.38 – Kadirov: Veliki gubici među stranim plaćenicima

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da postoje veliki gubici među stranim plaćenicima u Ukrajini.

Kadirov ističe da plaćenici rijetko objavljuju video snimke svojih neuspjeha i da su njihovi gubici veliki, prenosi "Sputnjik".

-Preživjeli sve više razmišljaju o tome da odustanu od ovog besmislenog posla i pobjegnu što dalje od Ukrajine", napisao Kadirov je na društvenoj mreži "Telegram". /kraj/sk

10.22- LNR: Predali se pripadnici "Ajdara", uključujući i komandu

Pripadnici ukrajinskog bataljona "Ajdar", uključujući komandni kadar, predali su se nedaleko od Severodonjecka pripadnicima snaga Luganske Narodne Republike (LNR), javila je ruska novinska agencija TASS, pozivajući se na izvore iz Narodne milicije LNR.

-Čišćenje naselja Metelkino je završeno. Predao se veliki broj pripadnika bataljona „Ajdar“, uključujući i njihov komandni kadar - izjavio je jedan od izvora.

Nešto ranije je predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov objavio na svom profilu društvene mreže "Telegram" da je oslobođeno selo Metelkino.

On je naveo da je ukrajinska strana u sukobima za preuzimanje kontrole nad selom izgubila do 700 ljudi.

9.03- Ukrajinske snage ispalile 20 granata na teritoriju DNR

Ukrajinske oružane snage ispalile su 20 granata kalibra 152 milimetara na teritoriju samoproglašene Donjecke Narodne Republike, saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za koordinaciju prekida vatre (ZČC).

Prema podacima misije, 14 granata je ispaljeno na naselje Pantelejmonovka i šest granata na Mihajlovku, preneo je TAS S.

8.22-Stoltenberg: Sukob bi mogao trajati godinama

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da bi sukob u Ukrajini mogao da traje godinama.

Stoltenberg je rekao da bi isporuke vrhunskog naoružanja ukrajinskim vojnicima mogle povećati šanse da vrate kontrolu nad regionom Donbas.

-Moramo se pripremiti za činjenicu da bi sukob mogao trajati godinama. Ne smijemo popuštati u podršci Ukrajin, uprkos tome da cijena bude visoka, ne samo vojne podrške, već i rasta troškova za hranu i energente - rekao je Stoltenberg za njemački dnevnik "Bild am Zontag".

Stoltenberg je rekao ranije da očekuje da će na samitu u Madridu krajem mjeseca biti usaglašeno slanje modernijeg naoružanja Ukrajini.

6.00 - Lideri Azova koji se predali u Marijupolju prebačeni u Rusiju

Lideri puka Azov, koji su se predali u Marijupolju, prebačeni su u Rusiju radi istrage, javlja ruska agencija TASS pozivajući se na neimenovani izvor iz policije.

Kako navodi agencija, među onima koji su prebačeni iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike su i zamjenik komandanta puka Azov Svjatoslav Palamar i komandant 36. brigade marinaca ukrajinskih oružanih snaga Sergej Volinski.

Izvor ruske agencije rekao je da su i drugi oficiri raznih ukrajinskih jedinica prebačeni u Rusiju.


GS / Agencije