Rekordne temperature do 46 stepeni :: Semberija INFO ::

 

Rekordne temperature do 46 stepeni


U više gradova američkog jugozapada, Finiksu, Las Vegasu, Denveru, kao i u Dolini smrti u Kaliforniji juče su zabilježene rekordno visoke junske temperature.

Nacionalna meteorološka služba u Finiksu, u državi Arizoni, prijavila je temperaturu od 46 stepeni, čime se izjednačio rekord za taj datum zabilježen 1918. godine.

Las Vegas je sa 43 stepena dostigao rekordnu temperaturu za taj dan zabilježenu 1956, a meteorološka služba je navela da bi visoke temperture u oba grada mogle još da rastu.

U Denveru, u američkoj državi Kolorado dostignuto je 100 stepeni Farenhajta (38 stepeni Celzijusa), čime je izjednačen rekord postavljen 2013. godine.

To je bio i dosad kalendarski "najraniji" dan u godini s dostignutom temperaturom od 100 stepeni Farenhajta.

Temperature u unutrašnjosti Kalifornije dostigle su i do 50 stepeni Celzijusa u Dolini smrti.

Upozorenja na opasnosti od vrućine izdata su za dijelove Sjeverne Kalifornije kroz centralnu dolinu do jugoistočnih pustinja.

Nacionalna meteorološka služba takođe je prognozirala oko 46 stepeni Celzijusa u Palm Springsu i temperature oko 38 stepeni duž Dolina San Hoakin i oblast Sakramenta.

Očekuje se da će visoke temperature da se prošire na untrašnje dijelove Zaliva San Franciska ali većina priobalnih zona u Kaliforniji nije imalo upozorenja na toplotni talas.

Meteorolozi su očekivali da će se vrućina smiriti u Sjevernoj Kaliforniji do sinoć, ali su za danas upozorenja objavljena u dijelovima Južne Kalifornije.

Meteorolozi su upozorili na vrlo visoko "rizik od toplote" u južnoj i centralnoj Arizoni tokom vikenda.

Očekuje se da će visoke temperture stići blizu rekorda između 43 i 46 stepeni Celijusa, i javnost je pozvana da ograniči aktivnoste na otvorenom.

Dijelovi država Novi Meksiko i Teksas takođe će, kako se očekuje, imati temperature preko 38 stepeni.

Naučnici kažu da je u budućnosti vjerovatnije da će biti češći i intenzivniji toplotni talasi zbog klimatskih promjena i veće suše.


B92 / Nezavisne