Dodik: U Briselu potvrditi stavove u vezi sa EU i Ukrajinom :: Semberija INFO ::

 

Dodik: U Briselu potvrditi stavove u vezi sa EU i Ukrajinom


BANjALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će predstavnici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj na današnjem sastanku u Briselu potvrditi stavove Republike Srpske u vezi sa EU i kretanjem ka Uniji, kao i sa sukobom u Ukrajini.

Dodik je rekao da ne očekuje ništa posebno od sastanka lidera parlamentarnih stranaka iz BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom.

“Mislim da je ovo nešto na brzinu okupljeno, ne znamo još ni format ni šta se tu hoće. U suštini po onom našem sistemu ako nešto prođe, proći će, ako ne prođe neće”, rekao je Dodik za RTRS pred put u Brisel.


On je istakao da Republika Srpska ima jasan stav i da mu je drago što će sa kolegama iz koalicije iskoristiti let do Brisela da dogovore zajedničke stavove.

“Bilo je ideja da sa nama idu i ovi koji su u opoziciji da bismo imali dva i po sata da razgovaramo o tome kako bi se trebali postaviti u različitim varijantama koje možemo očekivati. Oni su izabrali neki drugi put i to apsolutno nije sporno”, rekao je Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH.

On je naglasio da treba uvažiti činjenicu da sastanak saziva predsjednik Evropskog savjeta Mišel, koji je skoro boravio u Sarajevu i sa kojim je razgovarao oko sat vremena.

“Potvrdićemo našu politiku vezano za EU i kretanje, reći ćemo da mi nismo u NATO integracijama, apsolutno nismo spremni da prihvatimo bilo kakvu kvalifikaciju sukoba u Ukrajini”, rekao je Dodik.


On je dodao da će predstavnici vladajućih stranka iz Republike Srpske reći da je to tragičan sukob koji treba završiti što prije.

“Reći ćemo da smo za mir, ali i da smo mi mala zemlja koja nema nikakvih potencijala da bi mogla da doprinese bilo kakvim idejama iz Evrope i koja bi imala ogromnu štetu imajući u vidu našu veliku zavisnost vezano za energente, prije svega naftu pa i gas”, rekao je Dodik.

On kaže da će na sastanku prenijeti da su ih u tom pogledu dobri odnosi sa Rusijom opredijelili da zajedno formulišu stav u Narodnoj skupštini i da ne mogu ići preko toga.

“Mi ne možemo da uvodimo sankcije Rusiji i ostaćemo pri tome”, istakao je Dodik.

Govoreći o mogućim temama sastanka u Briselu, Dodik je naveo da je nastojanje da se potvrdi evropski put, zalaganje za mir i stabilnost.

“Vidjećemo šta je njihova ideja. Njihovo ponašanje do sada u Evropi, koje je išlo za tim da kažnjavaju, čak i da zaustavljaju neke projekte, kontraproduktivno je i neće ojačati evropski put”, ocijenio je Dodik.

On je podsjetio da se u medijima prethodnih dana pojavilo desetak verzija “nekih papira”.

“Očigledno je da, kad ne znate ni kakav je format, onda ne znate ni kako će izgledati taj sam papir. Ali, u svakom slučaju, imamo dovoljno iskustva da možemo da na pravi način reagujemo i da to odbranimo”, rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da treba uvažiti i činjenicu da je Evropa zainteresovana i da ima određenih mišljenja u Evropi da bi trebalo ubrzati put, navodeći da su juče i Austrijanci napomenuli da ne mogu da razgovaraju o članstvu Ukrajine u EU, bez uključivanja u sve to Zapadnog Balkana.

“U suštini, treba reći da za evropski put postoji i političko opredjeljenje, kao i javno, ali da to nije više onaj entuzijazam koji smo gledali prije nekoliko godina. U značajnoj mjeri je tome kriva sama EU”, napomenuo je Dodik.

Govoreći o pozivu predstavnicima drugih političkih partija da zajedno putuju u Brisel, Dodik je naveo da svi imaju pravo na svoj put, a da je njegova ideja bila da idu svi zajedno.

“Neki to koriste kao jeftinu političku priču. Da ja nisam pozvao i bio uljudan da im predložim da idu - onda ne bi imali temu. Očigledno prema njima ne vrijedi ni biti dobronamjeran”, ocijenio je Dodik.  

Dodik: Velika Britanija nema prijateljski odnos prema Srbima

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da Velika Britanija nema prijateljski odnos prema Srbima, te da je potpisivanje Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Ujedinjenog kraljevstva pokušaj da ostvari uticaj na ovim prostorima.

Dodik je ocijenio da Velika Britanija, pošto je izašla iz EU, sada ima potrebu da sa mnogim zemljama u svijetu obnovi trgovinske i druge sporazume i da joj se tako otvore tržišta.

“Britanci nama ovdje ne misle dobro, pa i ako ne potpišemo ovaj sporazum, oni će pokušati da naprave firme i trgovinu sa muslimanima, a nama će biti na štetu”, rekao je Dodik za Televiziju “MIS” iz Sidneja.


On je ocijenio da potpisivanje navedenog sporazuma treba odbiti, te dodao da je zbog toga uputio zahtjev Narodnoj skupštini Republike Srpske za održavanje posebne sjednice, na kojoj će biti razmatrana ova tema.

Dodik je napomenuo da Velika Britanija ima neprijateljski odnos prema Srbima još od vremena visokog predstavnika Pedi Ešdauna.

“Britanska Vlada prevarila je Srbe u vrijeme kada je potpisivan Dejtonski sporazum, jer nije htjela da stoji iza njega, nego je podrškom Ešdaunu i drugima sličnim njemu razrušila ono što je nama ponuđeno i stavljeno na sto da se uspostavi mir”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da su “prevaranti kao što su Britanci ovdje prisutni vijekovima i uvijek je njihov angažman protiv Srba, a na strani drugih”.

“Britanci su ti koji su ovdje plasirali priču o negativnom ruskom malignom uticaju, ali ovdje postoji maligni britanski uticaj, jer uvijek imaju malu političku strukturu na koju utiču, u ovom slučaju PDP i njegove funkcionere”, rekao je Dodik.

U Narodnu skupštinu Republike Srpske je u petak, 10. juna, stigao zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za održavanje posebne sjednice, na kojoj bi parlament trebalo da se izjasni o odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije i Sjeverne Irske, koja je usvojena na sjednici Predsjedništva bez konsenzusa.

Srpski član Predsjedništva BiH proglasio je ovu odluku veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne o tome.


Glas Srpske