U Francuskoj prvi krug parlamentarnih izbora :: Semberija INFO ::

 

U Francuskoj prvi krug parlamentarnih izbora


PARIZ - U Francuskoj se danas održava prvi od dva kruga parlamentarnih izbora na kojim će biti odlučeno da li će predsjednik Emanuel Makron imati većinu u parlamentu ili će mu biti potrebna podrška da bi sproveo planirane reforme.

Prije manje od dva mjeseca Makron je osvojio drugi predsjednički mandat, ali se sada suočava sa snažnim i ujedinjenim blokom lijevo orijentisanih stranaka zbog čega bi mogao ostati bez većine u parlamentu.

Analitičari očekuju da će u prvom krugu izbora Makronova koalicija "Zajedno" proći veoma loše zbog neizlaznosti i negodovanja zbog rasta troškova života.

Prema njihovoj ocijeni, to je jedan od razloga zbog kojih se dobrim rezultatima nada lider koalicije stranaka krajnje ljevice Žan-Luk Melenšon.

Eventualnim lošim rezultatima na izborima ugrožena je mogućnost Makrona za usvajanje reformi, uključujući penzijski sistem za koji on smatra da je od ključne važnosti za obnovu javnih finansija.

Preliminarne projekcije objavljene neposredno nakon predsjedničkih izbora pokazivale su da je Makron na putu da dobije većinu u parlamentu, ali se od tada rijetko pojavljivao u javnosti.

Melanšon je u tom periodu uspio da oformi savez između njegove stranke Nepokorena Francuska, Socijalističke partije i Zelenih.

Najnovije projekcije pokazuju da Makron i njegovi saveznici neće osvojiti većinu i da će morati da traži podršku drugih stranaka.


Agencije / Nezavisne