Sukob u Ukrajini: Ukrajinske snage gađale Donjeck, pronađeni dumdum meci u Marijupolju :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: Ukrajinske snage gađale Donjeck, pronađeni dumdum meci u Marijupolju


MOSKVA/KIJEV- Sto drugi dan rusko-ukrajinskog sukoba. Ruska vojska nastavlja da napreduje u Donbasu. Strateški važan industrijski grad Severodonjeck, u oblasti Luganska, sada je uglavnom pod ruskom kontrolom, ali ukrajinske snage i dalje pružaju snažan otpor.

09:40 - Britansko ministarstvo: Snage UKR uzvratile u Severodonjecku

Ukrajinske snage odbile su napad i uzvratile u gradu Severodonjecku na istoku Ukrajine, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane u najnovijem izveštaju.

Ovaj potez će vjerovatno "otupiti" operativni zamah koji su ruske snage prethodno dobile koncentrišući snage i oružje, navelo je britansko ministarstvo, prenosi Rojters.

Kako se navodi, ruska taktika je da izbjegavaju da koriste pješadiju koja pripada regularnim snagama ruske vojske za urbane operacije, što je već viđeno u Siriji, a vjerovatno sa željom da se ograniče gubici regularne armije

09:15 - U borbama sa jedinicama snaga LNR poginulo 36 pripadnika ukrajinskih snaga 

U borbama jedinica snaga LNR sa ukrajinskim trupama tokom proteklog dana ukrajinska strana je pretrpila gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici.

Poginulo je 36 pripadnika ukrajinskih snaga i uništeno šest oklopnih transportera, šest vozila, dok je osam pripadnika ukrajinskih snaga položilo oružje.

Kako se navodi u saopštenju Narodne milicije LNR, „protivnik gađa civilne objekte naselja u blizini fronta”.

U protekla 24 časa oružane formacije Ukrajine ispalile su 30 mina iz minobacača kalibra 120 mm na selo Kremena, dodaje se u saopštenju.

U cilju suzbijanja vatrenih dejstava neprijatelja na civilno stanovništvo Republike, dežurne snage jedinica Narodne milicije otkrile su i uništile položaje ukrajinskih formacija sa kojih je pucano.

08:46 - Ukrajinske trupe granatirale DNR 62 puta

Tokom proteklog dana ukrajinske trupe granatirale su Donjecku Narodnu Republiku 62 puta, ispalivši 641 komad municije, poginulo je pet osoba, a 24 je ranjeno, među kojima je i dete, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Oštećeno je 46 stambenih objekata u Petrovskom, Kujbiševskom, Vorošilovskom okrugu Donjecka, Gorlovka (Kalinjinski i Centralni gradski okrug), kao i 14 objekata civilne infrastrukture.

08:05 - Hajdaj:Ruske snage nastavljaju opšti napad na Severodonjeck

Ruske snage nastavljaju opšti napad na Severodonjeck i kontrolišu istočni dio grada, saopštio je danas guverner regiona Lugansk, Sergej Hajdaj.

On je naveo i da su u najnovijim napadima oštećeni dijelovi hemijske fabrike Azot, prenijela je agencija Rojters.

07:35 - Ukrajinske trupe granatirale Kijevsku oblast Donjecka

Ukrajinske trupe su u 3.30 granatirale Kijevsku oblast Donjecka, ispalivši šest granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Predstavništvo je navelo da su ukrajinske snage u 5.55 časova granatirale selo Mihajlovku, ispalivši devet granata kalibra 122 mm.

Takođe je u 5.40 granatirano selo Pantelejmonovka, na koje je ispaljeno sedam granata kalibra 122 mm.

07:31 - U Marijupolju pronađene čaure za američke snajpere

U zgradi Službe bezbjednosti Ukrajine u Marijupolju pronađene su potrošene čaure američkih snajperskih patrona.

Otkrivena municija je kalibra 308 („Vinčester”) i kalibra 338 („Lapua magnum”). U njihovoj neposrednoj blizini nalazile su se kutije sa patronama sličnog kalibra – 308 „Vinčester” opremljene ekspanzivnim mecima. 

Prilikom udara u tijelo, oni se šire i nanose dodatnu štetu. Ova municija se pojavila krajem 19. vijeka i poznata je kao „dumdum” meci.

07:25 - Kličko: Nekoliko eksplozija rano jutros u Kijevu

Nekoliko eksplozija dogodilo se rano jutros u glavnom gradu Ukrajine, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

“Nekoliko eksplozija u Darnjickom i Dnjeprovskom okrugu glavnog grada. Službe već rade na licu mjesta. Detaljnije informacije - kasnije”, napisao je Kličko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, prenosi Rojters.

Neimenovani očevidac je izjavio Rojtersu da je video dim u gradu poslije eksplozija.

07:14 - Škole i vrtići Vorošilovskog okruga oštećeni tokom granatiranja

Srednja stručna škola, gimnazija, vrtić i dve osnovne škole oštećeni su tokom granatiranja Vorošilovskog okruga u Donjecku, saopštio je gradonačelnik tog grada Aleksej Kulemzin.

„Obim štete još nije utvrđen zbog opasnosti od granatiranja”, rekao je on.

07:00 - Reznikov: Optimistična procena-kraj rata do kraja godine

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da je teško predvideti kada će se rat u njegovoj zemlji završiti, ali da je njegova “optimistična procjena”, da bi to moglo da se desi do kraja godine.

Reznikov je rekao da je ukrajinskim snagama i dalje potrebno teško naoružanje, pre svega višestruki raketni sistemi, kao i druga artiljerijska oruđa, tenkovi, rakete i protivvazdušna odbrana, prenosi CNN.


​Glas Srpske / Agencije