EU bez dogovora o embargu na rusku naftu, pregovori idu komplikovano :: Semberija INFO ::

 

EU bez dogovora o embargu na rusku naftu, pregovori idu komplikovano


Vlade država članica EU nisu uspjele danas da postignu sporazum o embargu na rusku naftu ali će sutra nastaviti dijalog, prenose mediji pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU.

Kako navodi izvor, pregovori o uvođenju embarga idu veoma komplikovano i ostalo je mnoštvo neriješenih tehničkih pitanja. Takođe tvrdi i da EU razmatra da Rusiji uvede nove ograničavajuće mjere u okviru cijelog paketa.

Kaže i da se nastavak pregovora očekuje sutra ujutru kako bi se na vrijeme pripremio sporazum za samit EU koji će biti održan takođe sutra, ali u popodnevnim časovima.

Prijedlog, o kojem trenutno raspravljaju članica EU, predviđa zabranu isporuke ruske nafte u EU morskim putem do kraja godine, ali i izuzeće za naftu koja se isporučuje preko naftovoda Družba, kojim se snabdevaju Mađarska, Slovačka i Češka.

Nema riječi o popuštanju sankcija

Neimenovani zvaničnik EU je takođe rekao i da tokom pregovora nije bilo riječi o mogućem popuštanju mjera kako bi se prebrodila prehrambena kriza.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron i njemački kancelar Olaf Šolc su tokom prošlog razgovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom rekli da je neophodno da se ukine blokada Odese kako bi se omogućio izvoz ukrajinske pšenice.


Glas Srpske