Sukob u Ukrajini: Ukrajinska vojska gađala Jasinuvatu i Jelenovku :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: Ukrajinska vojska gađala Jasinuvatu i Jelenovku


Devedeset peti dan rata u Ukrajini.


16: 33 Na Jasinuvatu i Jelenovku  ispaljeno po šest raketa

Gradove Jasinuvata i Jelenovka u Donjeckoj Narodnoj Republici /DNR/ pogodile su rakete ispaljene sa položaja ukrajinske vojske, koja je upotrijebila sisteme višecijevnih bacača "grad", saopšteno je iz misije DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju.

U saopštenju se navodi da je na ove gradove ispaljeno po šest raketa.

Misija je ranije danas prijavila dva raketna napada na Jasinuvatu, kao i to da je Jelenovka gađana artiljerijskim sistemima promjera 122 milimetra, ali nije prijavljeno da je bilo ko povrijeđen, podsjeća TASS.

13:00 Veršic: Ukrajini ostalo maksimalno pet mjeseci, ovo je rat Rusije-SAD

Dopisnik austrijskog javnog servisa ORF iz Ukrajine, Kristijan Veršic, smatra da Ukrajini ostaje maksimalno još pet mjeseci prije nego što počne da se raspada solidarnost Evrope.

Veršic je, tokom diskusije „Klub 3” austrijskih medija „Kronen cajtung”, „Kurir” i Profil”, kazao da, i pored visokog morala ukrajinskih boraca, ne preostaje mnogo vremena za dobijanje rata.

„Ako ne bude bilo mirovne perspektive, u jednom trenutku će opasti spremnost na sufinansiranje rata. A bez daljih isporuka naoružanja zapada, Ukrajina ne može da nastavit borbe”, ukazao je on.

Prema Veršicu, odlučujuću ulogu u tome imaju SAD.

Kazao je da se odbrambeni rat Ukrajinaca pretvorio u rat Rusije i SAD.

„To je ogroman problem. Zapad mora razgovarati sa Rusijom. Konflikt zasigurno neće sam od sebe nestati”, upozorio je Veršic.

11:00 Ukrajinci raketiraju naseljena mesta u regionu Zaprozja

Ukrajinska vojska nastavlja da raketira naseljena mesta u Zaporoškoj oblasti na jugu Ukrajine višecevnim raketnim sistemima i balističkim raketama Točka-U, izjavio je danas član glavnog saveta Regionalne vojno-civilne uprave Vladimir Rogov.

U izjavi za TAS S on je rekao da ruski odbrambeni sistemi svakodnevno obaraju ukrajinske rakete iznad naselja Vasiljevka i Pologi.

“Ukrajinske snage nastavljaju da mahnito granatiraju gradove Vasiljevka i Pologi u blizini linije fronta. Ta mesta su na udaru višecevnih raketnih sistema i projektila Točka-U. Svakog dana, bezbroj projektila se obara iznad ovih mirnih gradova”, rekao je Rogov i naglasio da je prisustvo ruskih trupa na teritoriji regiona Zaporožja garancija bezbednosti za lokalno stanovništvo.

10:40 Zabrana letova ka 11 gradova produžena do 6. juna

Privremena zabrana letova ka 11 aerodroma u južnim i centralnim dijelovima Rusije kod granice sa Ukrajinom produžena je do 6. juna, saopštila je ruska Federalna agencija za avio-saobraćaj /Rosavijacija/.
“Režim privremenih ograničenja letova ka 11 ruskih aerodroma produžena je do 6. juna u 2.45 časova”, navodi se u saopštenju.

Iz “Rosavijacije” ističu da se zabrana odnosi na gradove Anapa, Belgorod, Brijansk, Voronjež, Gelendžik, Krasnodar, Kursk, Lipeck, Rostov na Donu, Simferopolj i Elista, javila je RIA “Novosti”.

“Rosavijacija” je uvela zabranu 24. februara, nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. /kraj/pj

10:00 Ruski ambasador u Londonu: Nećemo upotrebiti nuklearno oružje

Ambasador Rusije u Londonu Andrej Kelin je izjavio za Bi-Bi-Si da ne vjeruje da će njegova zemlja upotrebiti taktičko nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine.

Kelin je objasnio da se, prema ruskim vojnim pravilima, takvo oružje ne koristi u sukobima poput onog u Ukrajini.

Rusija ima veoma stroge odredbe za njihovu upotrebu, uglavnom kada je ugrožena egzistencija države, rekao je ambasador,.

“To nema nikakve veze sa trenutnom operacijom”, ukazao je Kelin.

08:24 Zelenski: Ruske snage sprečavaju evakuaciju iz Hersonske oblasti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je oslobođenje svakim danom sve bliže i da je “samo pitanje vremena” kada će Ukrajina vratiti ono što joj je Rusija oduzela.

Zelenski je dodao da je situacija u Donbasu i dalje teška, posebno u oblastima Sjeverodonjecka, Lisičanska, Bahmuta i Popasne.

Istakao da su ruske snage raketama i minobacačima nanijele “varvarske udarce” Sumskoj oblasti i Nikolajevu, gdje je, tvrdi, kada je pogođeno stambeno naselje udaljeno 20 metara od vrtića ubijena jedna osoba, a sedam ranjeno.

Zelenski je naveo i da ruske snage sprečavaju Ukrajince da se evakuišu iz Hersonske oblasti.

08:00 Ukrajinski generalštab: Borbe za Sjeverodonjeck se nastavljaju

Borbe za Sjeverodonjeck se nastavljaju, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

“Upotrebom artiljerije, ruske snage izvele su jurišne operacije na području grada Sjeverodonjecka. Borbe se nastavljaju”, navodi se u saopštenju Generalštaba.

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je sinoć da su grad Sjeverodonjeck u samoproglašenoj LNR preuzeli ruski dobrovoljci iz Čečenije.

07:00 isporuka oružja kijevu svedena na minimum

Njemačke vlasti smanjile su na minimum isporuku oružja Ukrajini u posljednjih devet sedmica, objavio je list “Velt am zontag”, pozivajući se na relevantne dokumente.
List navodi da se smanjenje isporuke odnosi na takozvano lako naoružanje, a nijedna veća količina nije isporučena od kraja marta.

Njemački mediji su ranije ovog mjeseca javili da Berlin planira da u julu pošalje Ukrajini 15 protivvazdušnih tenkova “gepard”.

Anketa instituta za ispitivanje javnog mnjenja “Forsa”, koja je sprovedena početkom mjeseca, pokazala je da je podrška javnosti isporuci teškog naoružanja iz Njemačke u Ukrajinu pala na 46 odsto, u odnosu na mjesec dana ranije, kada je taj procenat iznosio 60 odsto.

RIA “Novosti” prenosi da se udvostručio procenat onih koji kritikuju slanje njemačkog oružja Ukrajini.

Rusija je 24. februara započela specijalnu operaciju u Ukrajini, sa ciljem demilitarizacije i “denacifikacije” te zemlje.

Zapadne zemlje uvele su sankcije Rusiji zbog operacije i počele su da šalju oružje Ukrajini.  


Glas Srpske / Agencije