KOLIKO ĆE SVIJET OSJETITI POSLjEDICE NEDOSTATKA PŠENICE IZ UKRAJINE? :: Semberija INFO ::

 

KOLIKO ĆE SVIJET OSJETITI POSLjEDICE NEDOSTATKA PŠENICE IZ UKRAJINE?


Foto: Ilustracija
Cijene hrane i drugih proizvoda na globalnoj razini nezaustavljivo rastu zbog dešavanja u Ukrajini. Kakav će efekat to imati na globalnu scenu u narednom periodu, može li se nadomjestiti gubitak u proizvodnji izazvan ratom u Ukrajini te o tome da li će se povećati siromaštvo u svijetu u intervjuu za N1 otkriva ekonomistica UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu Monika Tothova.

Situacija u Ukrajini, utiče na svjetska tržišta, posebno žitarica, uljarica, ali i drugih roba, upozorava.

“Tržišta su odranije bila u teškoj situaciji prije nego što je rat krenuo, pogotovo jer se svijet oporavljao o pandemije COVID-19. U svijetu se povećao broj onih kojima je ugroženo snadbdijevanje hranom. Cijene prehrambenih proizvoda bile su visoke zbog visokog inputa, nekim uskim grlima u lancima snabdijevanja i tako dalje, itd. Dakle, ako se ovom miksu doda da smo imali, prije rata, ovaj dodatni šok, to stvara vrlo zategnutu situaciju na tržištu, a cijene poljoprivrednih proizvoda rastu”, kazala je Tothova.

Naglašava da se pšenica uzgaja u Ukrajini kao zimski usjev, tako da je zasađena prošle godine otprilike u oktobru, novembru. Žetva je od juna, jula zavisi od toga kako će se vrijeme razvijati ove godine.

“Dakle, ono što sada vidimo je kako je Ukrajina izvozila pšenicu iz prošlogodišnje žetve koja je zaista bila napuštena, požnjela je preko nekih 30 miliona tona pšenice posebno, a uspjela je da izveze 18 miliona. A normalno 18 miliona je iznos u izvozu u prosjeku na godišnjem nivou. Ove godine posebno je uspjela izvesti 18 miliona tona do početka rata u februaru. Nakon početka rata Ukrajina više ne može izvoziti putem mora jer mora nisu više dostupna zbog blokada i pokušali su izvesti više putem željeznice i rijeka, ali obim nije dovoljan”, kazala je Tothova za N1.

(N1)