Vašington u strahu od “satane” i “posejdona" :: Semberija INFO ::

 

Vašington u strahu od “satane” i “posejdona"


Rusija je u Ukrajini, a tokom svoje dosadašnje vojne akcije koja traje od 24. februara, po prvi put upotrijebila neke od hipersoničnih projektila nove generacije, a koje Moskva naziva “nepobjedivim” i nevidljivim za radar.


 Bila je to, između ostalog, jasna i neposredna poruka i pojedinim zapadnim zemljama da se ne igraju s vatrom, te pokazivanje vojne moći i mišića moderne ruske ratne mašinerije koja bi, kako su saopštili iz Kremlja,trebalo da odvrati sve one koji pokušaju ugroziti opstanak Rusije. Za Kremlj i predsjednika Vladimira Putina to je pitanje života ili smrti, a “nevidljive”, super brze rakete simboličnog naziva “bodež” ili “satana” koje nadzvučnom brzinom pogađaja vojne ciljeve u milimetar, vjerovatno najbolje sredstvo za odvraćanje, jer trenutno ne postoji nijedan efikasni sistem odbrane od njih.    

Nuklearni mač

Hipersoničnim oružjima nazivaju se inače one rakete koje su u stanju letjeti i manevrisati brzinama čak pet puta većim od brzine zvuka. Zbog velikih brzina oko raketa se stvara “izmaglica”koja ih čini gotovo nevidljivim za radare. Rusija trenutno ima nekoliko ovih sistema “sudnjeg dana”, sposobnih da u samo jednom udaru unište ogromnu teritoriju.

Po svojim karakteristikama, raketni sistem “Sarmat” nema premca u svijetu. Može da napadne sve ciljeve, ma gdje oni bili i ma kako daleko bili, uspješno savladavajući sisteme protivvazdušne odbrane. Ona je već u nekoliko navrata testirana, a eksperti ocjenjuju da je ovim Rusija dobila “veoma moćan nuklearni mač”, kojim Moskva ne namjerava nikog da “tuče”, već je zadatak da odvrati one koji planiraju napad.

Zapadna štampa novi ruski projektil opisuje kao “zastrašujući” i naziva ga “Satanom”, ističući da je “sarmat” u stanju da napravi pravi pakao na zemlji. Britanski mediji, a pozivajući se na eksperte, navode da bi jedna takva raketa mogla da uništi skoro cijeli Njujork, a pet-šest cijelu istočnu američku obalu. Smatraju i da bi jedna ova raketa mogla zbrisati sa lica zemlje Englesku i Vels, a jednim udarom i cijelu Francusku.

Može da nosi veći broj nuklearnih bojevih glava, a pojedini mediji tvrde da je domet ove rakete, teške preko 200 tona, čak 18.000, a neki i 30.000 kilometara. Navodno može da nosi 10 velikih ili 16 malih nuklearnih glava koje imaju ogromnu razornu moć. Inače, svaka od nuklearnih bojevih glava može biti usmjerena na različite objekte. Pri kraju leta taj “buket” bojevih glava se razdvaja i odvojeno lete do svojih ciljeva. Vojni eksperti smatraju da se ona može uspješno koristiti i kao orbitalni automatski dron-bombarder, koji isporučuje 15 meteorita srednje veličine do bilo koje tačke na planeti. Navode i da kratko inicijalno sagorijevanje pri lansiranju znači da američka mreža satelita za detekciju toplote ima slabe šanse da opazi isto. Ukratko, ogromna je, moćna, napredna i gotovo ju je nemoguće zaustaviti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin početkom ove godine rekao je da će ovo jedinstveno oružje dodatno ojačati borbeni potencijal ruskih Oružanih snaga i osigurati bezbjednost Rusije od spoljnih prijetnji, te da će “natjerati one koji pokušavaju da joj prijete - da se zamisle”. Ruski eksperti ocjenjuju da je nedavno testiranje usavršenog “Sarmata”, a u jeku aktuelnih tenzija između Rusije i Zapada oko Ukrajine, jasan signal Americi i njenim m saveznicima da će svaki potencijalni agresor na teritorijalni integritet biti najsurovije kažnjen.

Ubica nosača aviona

Ponosom ruske vojske u oblasti hiperzvuka i oružjem bez premca smatra se i raketni sistem “Kinžal” (“Bodež”), koji je dobio naziv po jednoj vrsti bodeža rasprostranjenog na Kavkazu. Rad na stvaranju ove hipersonične rakete započeo je još, pretpostavlja se, krajem 90-ih i početkom 2000-ih. Rusija je 19. marta ove godine  prvi put koristila ovu moćnu raketu u Ukrajini, uspješno uništavajući neka od podzemnih skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine. Preciznost pogađanja mete je unutar jednog metra. Ruski mediji su ovu raketu, a koja može nositi i nuklearne bojeve glave, prozvali “ubicom nosača aviona”, donedavno gotovo nepotopivih brodova kojih SAD ima čak 11.

Koliko je poznato, niti jedan od sada operativnih protivbalističkih sistema u upotrebi ne može presresti, niti zaustaviti “Kinžal”. Moguće je da je i to jedan od razloga zbog kojih je na dva cilja u Ukrajini korištena baš ova krstareća raketa, jer je sama Ukrajina na početku sukoba imala sigurno preko osam baterija S-300 sa više desetina lansera koje su, u područjima gdje su postavljene, uspješno obarale čak i krstareće rakete tipa “kalibr” maksimalne brzine oko 2,9 maha. Moguće je da je korištenje ove rakete u Ukrajini bilo pokaznog karaktera za zapadne “posmatrače”.

Rusija je u Ukrajini upotrijebila i hipersonične rakete “cirkon”, koje su prozvane “nevidljivim” morskim raketama. Ova moćna raketa navodno može letjeti brzinom od devet maha i može nositi konvencionalnu bojevu glavu mase do 300 kilograma ili taktičku nuklearnu snage 200 kilotona na udaljenost do 1.000 kilometara. Čak tri puta brža od nje je raketa “avangard”. Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, njihova brzina dostiže čak 27 maha, odnosno 27 puta veća je od brzine zvuka, te pogađa cilj koji se nalazi na udaljenosti od čak 6.000 kilometara. Ova raketa je prema tvrdnjama iz Kremlja napravljena i osmišljena kao odgovor na širenje NATO infrastrukture po Evropi.

Bog sudnjeg dana

Međutim, nisu samo hipersonične rakete te na koji se Rusi oslanjaju. Ruska vojska se nedavno pohvalila da su u Ukrajini, po prvi put, koristili i lasersko oružje za rušenje dronova. Ostalo je nejasno da li se radi o sistemu “Peresvet” (na ruskom “vrlo jasno”), jer je Moskva isti do sada  držala u velikoj tajnosti. Prema mišljenju pojedinih vojnih eksperata “Peresvet” je sposoban da uništi izviđačke satelite u zemaljskoj orbiti, ali i da “spali” opremu izviđačkih aviona i dronova, a uz određene modifikacije i fizički uništi iz neposredne blizine. Pojedini mediji su objavili kako ovaj sistem koristi nuklearni reaktor male veličine, zahvaljujući kojem može postići kolosalno moćan laserski snop sposoban da pogodi avione, uključujući satelite u orbiti.

I na kraju, tu je i “posejdon”, džinovski podvodni dron, kojeg su ruski vojni stručnjaci nazvali “Bog sudnjeg dana”. Rusija je uspjela razviti podvodni autonomni robotski dron s minijaturnom nuklearnom instalacijom i borbenim termonuklearnim punjenjem (10 megatona), sposobnim da “pliva” neograničeno dugo na dubini od jednog kilometara. Dron je dug 24 metara, sa prečnikom od oko dva metra, a težine 100 tona. Ruska vojska je objavila da usmjerena eksplozija na velikoj dubini može proizvesti nuklearni cunami ogromne razorne snage, te da je eksplozija samo jedne takve naprave sposobna da zbriše trećinu SAD s lica zemlje. Detonacija četiri ovakva uređaja, smještena na različitim granicama sjevernoameričkog kontinenta, garantovano bi uništilo cijelu Ameriku. Osim toga, ovaj podvodni nuklearni dron ima još jedan važan zadatak -  eksplozijom je sposoban da uništi ili onesposobi nosače projektila “Trident” - podmornice SAD i Velike Britanije, a što je najvažniji dio NATO-ove nuklearne trijade. Ovaj svojevrsni nuklearni “mega torpedo” jedinstven je u istoriji svijeta, jer mijenja oblik nuklearnog odvraćanja i postaće jedno od najstrašnijih oružja Rusije.

Priča o ovom razarajućem oružju, o kom se i dalje ne zna baš mnogo, započeta je u septembru 2015. godine. Ruska televizija NTV je “slučajno” objavila stranicu dokumenta na kojem su se nalazili podaci o “okeanskom višenamjenskom sistemu”, nazvanom “Status-6”. Otkrivanje informacija dogodilo se prilikom obraćanja ruskog lidera, koji je tokom govora kritikovao planove SAD o odbrambenim raketnim tehnologijama. Nakon toga su se pojavila brojna nagađanja da li je u pitanju bilo upozorenje ili pogrešna informacija koja bi “neprijateljske” države natjerala na razmišljanje. Međutim, CIA pretpostavlja da je “curenje” bilo namjerno. Rusija je, prema podacima američkog Pentagona, prvo testiranje “posejdona” obavila još 27. novembra 2016. godine na Arktiku.

Amerika i Kina

A gdje su ovoj priči Pentagon i Peking? Amerika u svom arsenalu ima rakete “dark igl”, maksimalne brzine 17 maha i dometa do 3.000 kilometara. Ova raketa je namijenjena za korištenje na evropskom tlu, odnosno za eventualni nuklearni napad iz Njemačke ili Poljske na ciljeve u Rusiji. Ovaj sistem za sada još nije operativan, ali se očekuje da bi trebalo postati tokom iduće godine. Prema pisanju pojedinih medija ova raketa bi trebalo da bude u stanju pogoditi cilj u Moskvi u samo šest minuta. Iz Pentagona je nedavno saopšteno kako je nedavno izvršeno uspješno testiranje još jednog hipersoničnog oružja. Prema američkim izvorima, vojska je 16. maja po prvi put uspješno lansirala raketu “AGM-183A”. Brzina rakete navodno će bila pet puta veća od brzine zvuka. Inače, Amerika, Britanija i Australija nedavno su potpisale sporazum da razviju moćno hipersonično oružje, a kako bi, prije svega mogli da pariraju Kini. Kina je tokom ovog mjeseca testirala svoju novu hipersoničnu raketu “XJ-21”, koja je već dobila ime “ubica nosača aviona”. Svjesni moći američkih nosača aviona i njihove sposobnosti da lutaju svjetskim okeanima, uništavajući mete i na moru i na kopnu, kineski naučnici su naporno radili kako bi osigurali da imaju načina da poraze ove teško branjene mobilne aerodrome.

Prema procjenama pojedinih vojnih eksperata, Kina već posjeduje operativan orbitalni sistem za bombardovanje koji može preletjeti čitavu zemaljsku kuglu i iz niske orbite izbaciti hipersonične projektile na ciljeve pri čemu posve izbjegava radare za ranu detekciju.

Raketne probe Sjeverne Koreje sugerišu da i ta zemlja ima hipersonične balističke rakete. Pored toga, još nekoliko drugih zemalja, među kojima su Velika Britanija i Indija, rade na istraživanju te tehnologije.

Raketna kupola

Rusija je posljednjih godina počela da razvija i S-500, univerzalni sistem za presretanje balističkih i krstarećih raketa. Radijus uništenja je oko 600 kilometara. Glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga, general-pukovnik Sergej Surovikin istakao je da će ovaj sistem moći da uništi i hipersonične rakete u svemiru. Ali, osim S-500, Moskva raspolaže i sa drugim novitetima. Stanica za detekciju “Don-2N” omogućava otkrivanje malih letećih ciljeva na granici Sjevernog i Barencovog mora, te automatsko praćenje do 100 balističkih objekata. Tu je i novi sistem odbrane od raketa nazvan “Nudol” koji ima zadatak da obezbijedi odbrambenu kupolu za sve vrste raketa, uključujući i one s nuklearnim bojevim glavama. Razvijaju brzinu od sedam kilometara u sekundi, a domet je oko 1.500 kilometara.


Glas Srpske