RAT U UKRAJINI: Ruske snage granatirale Odesu, Bela kuća Putinov govor nazvala "revizijom istorije" :: Semberija INFO ::

 

RAT U UKRAJINI: Ruske snage granatirale Odesu, Bela kuća Putinov govor nazvala "revizijom istorije"


U toku je 76. dan rata u Ukrajini. Borbe na terenu su se nastavile dok je predsednik Rusije Vladimir Putin održao govor na Paradi povodom Dana pobede u kome nije bilo novih najava u vezi sa invazijom, ali ni reči o budućem toku rata. Ukrajinski zvaničnici prijavljuju raketne napade u Odesi, a Rusija tvrdi da je oborila ukrajinski avion MiG-29. U međuvremenu, nemački kancelar Olaf Šolc je zatražio da se pregovori Kijeva i Moskve nastave, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarala je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kako bi se postigao napredak o novim sankcijama EU koje bi značile zabranu uvoza ruske nafte.



09.12 Žorin: Ukrajina sprema plan za oslobođenje Marijupolja

Ukrajinski branioci, osim diplomatski, pripremaju i vojni put za oslobođenje Marijupolja, a planovi se odvijaju u najvišem rukovodstvu Oružanih snaga, izjavio je bivši komandant ranilaca Marijupolja Maksim Žorin. On je dodao da će za to biti potrebno mnogo vremena, te da treba sačekati dopunu tehnike i artiljerije kako bi se krenulo u ofanzivu.

09.00 Ukrajina tvrdi da je Rusija izgubila 26.000 vojnika

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da je Rusija od početka sukoba sa Ukrajinom izgubila 26.000 vojnika i 1.170 tenkova. Navedeno je da je Rusija izgubila i 2.808 borbenih oklopnih vozila i 519 artiljerijskih sistema, 87 PVO sistema, 199 aviona, 158 helikoptera, 94 krstareće rakete i 12 brodova, prenosi Ukrajinska pravda.

08.02 Bela kuća: Putinov govor je revizija istorije

Bela kuća je ocenila govor ruskog predsednika Vladimira Putina na paradi povodom Dana pobede kao reviziju istorije i navela da je njegova sugestija da je zapadna agresija dovela do rata u Ukrajini "očigledno apsurdna". Obraćajući se novinarima, sekretarka za štampu Bele kuće Dženifer Psaki rekla je da je Putinov govor "revizionistička istorija koja je poprimila oblik dezinformacija", preneo je Rojters.

07.55  Jedna osoba poginula u raketiranju Odese

U raketnom napadu ruskih snaga na Odesu jedna osoba je poginula, a pet povređeno, saopštila je ukrajinska operativna komanda "Jug". Navodi se da je raketni napad izveden na tržni centar i skladište robe široke potrošnje, prenosi Interfaks Ukrajina. Napad je izveden iz vazduha, a na grad je ispaljeno sedam projektila. Posle napda došlo je do požara, dodaje agencija.

Više na ... euronews.rs