IZVOZ U RUSIJU I UKRAJINU NA KAŠIČICU ZBOG SKUPOG PREVOZA :: Semberija INFO ::

 

IZVOZ U RUSIJU I UKRAJINU NA KAŠIČICU ZBOG SKUPOG PREVOZA


Foto
Plasman domaćih proizvoda u Rusiju i Ukrajinu otanjio je jer je cijena prevoza uduplana od kada traje sukob na istoku, pa domaća preduzeća ne mogu da obezbijede transport ni za ono malo robe što bi plasirali tamo.
 
Potvrđuju to i podaci Spoljnotrgovinske komore BiH prema kojima je u prvom kvartalu ove godine u Rusiju izvezena roba vrijedna 5,3 miliona maraka, dok su u istom periodu iz te zemlje stigli proizvodi vrijedni gotovo 123 miliona maraka.
 
Iz tih podataka evidentno je da je došlo do velikog pada u robnoj razmjeni jer je za cijelu prošlu godinu BiH u Rusiju plasirala proizvode vrijedne skoro 108 miliona maraka, dok je uvezena roba vrijedna nešto više od 277 miliona KM.
 
Sa druge strane, u Ukrajinu je u prvom ovogodišnjem kvartalu izvezena roba u vrijednosti 2,19 miliona KM, a iz te zemlje stigli su razni proizvodi u vrijednosti 7,4 miliona KM. Za cijelu prošlu godinu izvoz u Ukrajinu bio je “težak” oko devet miliona maraka, a uvoz blizu 38 miliona KM. Usljed dešavanja na istoku domaćim privrednicima bili su zarobljeni milioni maraka koje nisu uspijevali da naplate za robu izvezenu u Rusiju i Ukrajinu.
 
Direktor preduzeća “Agroimpeks” Nikola Vukelić rekao je za “Glas Srpske” da je bilo problema sa naplatom oko 300.000 evra, te da sukcesivno dobijaju novac.
 
- Veliki je problem sa izvozom, odnosno sa obezbjeđenjem prevoza. Plasman je drastično smanjen jer je nemoguće naći prevoz. Kamion za koji smo izdvajali 3.500 evra sada košta 7.000 evra, tako da je nemoguće raditi. Inače, u Rusiju idu jedino kamioni iz BiH, Srbije i Hrvatske, drugi niko - kazao je Vukelić, dodavši da su prošle sedmice imali jednu pošiljku jabuka za Rusiju.
 
Vukelić kaže da su u velikim problemima, jer je cijena voća već 15 godina ista, a problema se nanizalo.
 
- Primjera radi, i Poljska ima mnogo voća, ali i dobre subvencije, tako da su u ovoj utakmici oni uvijek konkurentniji od nas. Mnogi voćari kod nas uništavaju zasade jabuke. Oko 30 odsto voćnjaka je iskrčeno u posljednjih godinu, dvije. Mi smo od početka ove godine iskrčili oko 20 hektara - rekao je Vukelić.
 
Poslovanje sa istokom onemogućeno je i srbačkom preduzeću “Fora”, koje je na tamošnje tržište plasiralo proizvode iz metalskog sektora.
 
- Sve je to na dugačkom štapu. Pokušavamo raditi, ali je problem transport. Mi smo mali igrač na tom tržištu i koristili smo zbirni transport, ali to sada ne funkcioniše jer su Poljaci zabranili ulazak kamiona koji voze robu iz više zemalja - kazao je direktor te firme Radoslav Kusić.
 
Proizvodi

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, u lanjskom izvozu u Rusiju prednjačili su farmaceutski proizvodi, a u uvozu mineralna goriva. Isti trend nastavljen je i u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Kada je riječ o robnoj razmjeni sa Ukrajinom, lani su u izvozu prednjačili farmaceutski proizvodi, dok je u prva tri mjeseca ove godine izvezeno najviše proizvoda od gvožđa i čelika. U uvozu je i na početku ove godine, kao i lani dominiralo drvo.

(Glas Srpske)