Odbrojavanje do direktnog sukoba Rusije i NATO-a :: Semberija INFO ::

 

Odbrojavanje do direktnog sukoba Rusije i NATO-a


Na otvorenu poruku vašingtonskih zvaničnika da američki cilj više nije samo odbrana Ukrajine, već i slabljenje Rusije, iz Moskve poručuju da već smatraju da su „u suštini” u ratu sa Severnoatlantskom organizacijom, pa upozoravaju na opasnost od nuklearnog sukoba i trećeg svetskog rata.

Tokom posete Kijevu prvi čovek Pentagona Lojd Ostin istakao je da je američki cilj da oslabi Rusiju. To je promena u odnosu na dosadašnju retoriku, koja se uglavnom zasnivala na tvrdnjama da Sjedinjene Države samo žele da se Ukrajina odbrani od agresora.

Kako je američki sekretar za odbranu objasnio u ponedeljak, SAD žele da vide Rusiju koja je toliko obesnažena da više ne može da napadne nijednu zemlju.

„(Želimo) tako oslabljenu Rusiju da više ne može da radi stvari kao što je invazija na Ukrajinu”, podvukao je Ostin.

Šef Pentagona je promenio ton tokom posete Kijevu, gde se obreo s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da bi pružili podršku Ukrajini i tamošnjem predsedniku Volodimiru Zelenskom tokom ruskog napada. Kako piše „Njujork tajms”, Ostin je diskretno, ali smišljeno poručio da se američki cilj pomerio ka neposrednijem sukobu s Moskvom.

Vašington je dosad vodio računa da se rat u Ukrajini ne pokaže kao sukob Istoka i Zapada. Predsednik Džozef Bajden je isticao da ne želi da se konflikt na istoku Evrope pretvori u takmičenje između SAD i Rusije, upozoravajući da bi to moglo da preraste u treći svetski rat. Da ne bi došlo do neposrednog sukoba između Amerike i Rusije, šef Bele kuće je odbacio svaku mogućnost da pošalje vojsku u Ukrajinu ili da nad ovom zemljom proglasi zonu zabrane letenja.

Ipak, i pre Ostinove izjave, Zapad je vodio politiku koja je trebalo da smanji ruske potencijale u Ukrajini i drugde. Vašington i Brisel od početka rata uvode sankcije ruskoj ekonomiji da bi vladu s Crvenog trga lišili novca za vojsku. Zapad zabranjuje i izvoz odbrambene tehnologije, posebno čipova, bez kojih je nezamisliva savremena armija.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov potvrdio je u ponedeljak da Kremlj na rat u Ukrajini gleda kao na rat putem posrednika između Zapada i Moskve. Lavrov je optužio NATO da vodi rat putem posrednika protiv Rusije zato što Ukrajini šalje oružje.

„Ovo naoružavanje biće legitimna meta ruskih snaga u specijalnoj operaciji. Skladišta oružja u Ukrajini su napadnuta nekoliko puta. Kako i ne bi? NATO je, u suštini, uključen u rat protiv Rusije putem posrednika i naoružava tog posrednika. Rat je rat”, poručio je šef ruske diplomatije u intervjuu za rusku državnu televiziju.

Prema njegovim rečima, postoji „znatan” rizik od nuklearnog sukoba i stvarna opasnost od izbijanja trećeg svetskog rata.

Lavrov je ovo istakao pred jučerašnji sastanak Severnoatlantske alijanse u američkoj vojnoj bazi „Ramštajn” u Nemačkoj. Amerika je sazvala skup da bi se sa saveznicima i partnerima dogovorila o jačanju vojne podrške Ukrajini. Kako prenose mediji, SAD nastoje da Ukrajini pošalju haubice, naoružane dronove i municiju. Ostin je na tom sastanku poručio da će Vašington „pomeriti nebo i zemlju” da Ukrajini dostavi naoružanje koje joj je potrebno da se odbrani.

Šef ruske diplomatije podvlači da zapadno oružje u Ukrajini, uključujući protivtenkovske projektile „džavelin”, oklopna vozila i napredne bespilotne letelice, provocira Rusiju i samo produžavaju sukob umesto da ga zaustave.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na početku napada na Ukrajinu stavio nuklearno oružje u stanje visoke pripravnosti, pravdajući svoju odluku „agresivnim izjavama” sa Zapada. Direktor Centralne obaveštajne agencije Vilijam Berns nedavno je izjavio da nije izgledno da će Moskva upotrebiti nuklearno oružje, ali da se ne može sasvim odbaciti mogućnost da će Putin baciti „malu” nuklearnu bombu ako konvencionalno oružje podbaci.

„Ako uzmemo u obzir mogući očaj predsednika Putina i ruskog rukovodstva i vojne neuspehe s kojima su se dosad suočili, niko od nas ne može olako da shvati pretnju pribegavanja taktičkom nuklearnom oružju”, istakao je Berns.

Kako je dodao, iako su male šanse, to bi moglo da se dogodi ako ruska vojska ne bude ostvarivala ciljeve na terenu pa Putin baci nuklearnu bombu na nenaseljeno područje u Ukrajini da bi poručio Zapadu da se povuče.

POLITIKA