SVJETSKA BANKA SPREMA 1,5 MILIJARDI DOLARA ZA UKRAJINU :: Semberija INFO ::

 

SVJETSKA BANKA SPREMA 1,5 MILIJARDI DOLARA ZA UKRAJINU


Foto
Paket će biti podržan isplatom jedne milijarde dolara iz fonda razvojne agencije za najsiromašnije zemlje, izjavio je danas Dejvid Malpas, predsednik Svetske banke.

U govoru u Varšavi, Malpas je precizirao da je ovaj paket finansijske podrške omogućila jučerašnja odluka zemalja donatora i zemalja primalaca da odobre isplatu od milijardu dolara pomoći iz sredstava Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA), kao i isplatu 100 miliona dolara iz IDA fonda susednoj Moldaviji, prenosi Rojters.

Malpas je u napomenama, uoči prolećnog zasedanja Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda sledeće nedelje, naglasio da ova bančina podrška treba da pomogne Ukrajini da obezbedi finansiranje ključnih javnih službi, uključujući isplatu zarada bolničkom osoblju, isplatu penzija i socijalnih programa.
 

"Svetska banka je stvorena 1944. da bi pomogla Evropi u obnovi posle Drugog svetskog rata. Kao i tada, bićemo spremni da pomognemo Ukrajini u obnovi kada za to dođe vreme“, rekao je on.

Šef Svetske banke nije naveo izvor iz kog će biti obezbeđeno preostalih 500 miliona dolara za Ukrajinu.

Ovaj paket tek treba da dobije potpuno odobrenje Upravnog odbora Svetske banke u narednim nedeljama, navodi Rojters i podseća da ta pomoć dolazi povrh oko 923 miliona dolara brzog finansiranja koje je Svetska banka odobrila za Ukrajinu prošlog meseca, pri čemu i taj iznos uključuje doprinose zemalja donatora.

Malpas je naveo da je Svetska banka u neposrednoj komunikaciji sa ukrajinskim vlastima radi pružanja podrške i da radi na pomoći ukrajinskim izbeglicama i zemljama za prihvat izbeglica.

Dodao je da Svetska banka analizira globalne uticaje rata u Ukrajini, uključujući skok cena hrane i energije, i da „priprema hitan odgovor na krizu koji će obezbediti fokusiranu podršku zemljama u razvoju“.

(B92)