SVIJET: Ogromna potražnja za zlatom :: Semberija INFO ::

 

SVIJET: Ogromna potražnja za zlatom


Činjenica da je cijena zlata na svjetskoj berzi u proteklih godinu dana povećana za dvanaest odsto, te da je u proteklih desetak godina cijena ovog plemenitog metala gotovo udvostručena, to je izazvalo pravi “Eldorado”, kada je u pitanju potražnja za investicionim zlatom u zemljama regiona, ali i kod nas.

Ekonomski stručnjaci tvrde da je investiranje u zlato i nekretnine dobar potez u vremenima velikih ekonomskih kriza, kao što je ova koja nas trenutno pogađa.

U bijeljinskim zlatarskim radnjama pokušali smo da dobijemo informaciju o interesovanju kupaca za investiciono zlato, popularne male i velike dukate i zlatne pločice određene gramaže. Zlatari su  potvrdili da je potražnja za takozvanim “investicionim” zlatom ogromna, te da je gotovo nemoguće udovoljiti  željama svih onih koji pokušavaju da svoju ušteđevinu pretvore u zlato.

Poznati bijeljinski zlatar nam je rekao  da trenutna cijena kilograma  čistog zlata na berzi iznosi oko 56.700 eura, ali  je na početku ukrajinske krize, početkom marta dostizala i iznos od 61.000 eura, dok je prije ukrajinske krize kilogram čistog zlata koštao oko 53.000 eura. I ovaj podatak rječito govori o prilično nestabilnoj cijeni zlata koja se mijenja iz dana u dan. Mnogi su u proteklih mjesec dana povlačili i svoje ušteđevine iz banaka, u nastojanjima da kupe zlato i da na taj način osiguraju svoju imovinu. 



U pojedinim zlatarskim radnjama, koje smo posjetili, cijena malog dukata, težine oko četiri grama, iznosila je od 520 do 550 KM, dok je cijena velikog dukata, težine oko 12 grama, iznosila nešto više od 2.000 KM. Naravno, za nabavku željenih komada zlata neophodna je nešto duža procedura najavljivanja  porudžbine. Zlatna pločica, težine jednog grama, u jednoj zlatarskoj radnji koštala je 200 KM, ali su kupci tražili i zlatne pločice od dva ili pet grama zlata, ne pitajući za trenutnu cijenu.

Poštujući tradicionalne običaje, darivanja mladenaca, novorođene djece prilikom krštenja ili prilikom obilježavanja  punoljetstva, mnogi će posegnuti i za nekim komadom zlatnog nakita čiju cijenu, opet, određuje trenutna cijena zlata na svjetskoj berzi. U našim krajevima još uvijek su najpopularniji i najtraženiji mali i veliki dukati “Franc Jozef”, težine 3,49, odnosno 13,76 grama koji su nabavljani  u Austriji.


Semberija info - Lj. Ljubojević