PORSCHE OTVORIO PRVU FABRIKU VAN EVROPE :: Semberija INFO ::

 

PORSCHE OTVORIO PRVU FABRIKU VAN EVROPE


Njemački proizvođač otvorio je prvu fabriku van Evrope.

Porsche je započeo proizvodnju u svom novom pogonu u Maleziji, gdje se izrađuje Cayenne za lokalno tržište.

​Njemački proizvođač automobila prvi put je najavio planove za otvaranje proizvodne linije u Maleziji u septembru prošle godine.

Ovo je prva Porsche fabrika van Evrope i proizvodiće model Cayenne specijalno za malezijsko tržište. Lokacija se nalazi u okviru fabrike Sime Darby Berhad, malezijske trgovačke i logističke kompanije.

Kako se navodi, novo postrojenje kompanije Porsche dobija dio električne nergije iz solarnih panela, dok su tehnologije sakupljanja kišnice takođe korišćene za smanjenje otpadnih voda.

U fabrici rade isključivo Malezijci, izvještava Paul Tan, a svi zaposleni su prethodno prošli obuku koju je organizovao Porsche.

"Nova montažna lokacija u Maleziji ispunjava specifične potrebe tržišta i funkcioniše zajedno sa Porscheovom uspostavljenom mrežom proizvodnih lokacija u Evropi", rekao je član upravnog odbora kompanije zadužen za proizvodnju i logistiku, Albreht Rajmold, povodom početka rada fabrike.

Zahvaljujući proizvodnji modela Cayenne u Maleziji, Porsche će značajno smanjiti njegovu cijenu u toj zemlji. Lokalno proizveden Cayenne startuje od 550.000 malezijskih ringita (130.162 dolara), dok modeli uvezeni iz inostranstva koštaju lokalne kupce 665.000 ringita (157.377 dolara).

Malezijski Porsche Cayenne dostupan je isključivo sa 3.0-litarskim turbo V6 benzinskim motorom sa 335 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 450 Nm. Motor je uparen sa osmostepenim Tiptronic S automatskim mijenjačem koji prenosi snagu na sva četiri točka.

Lokalni Cayenne se isporučuje standardno sa mnoštvom funkcija koje su ranije bile opcione na uvezenim modelima. Na primjer, ima 21-inčne RS Spyder točkove, Bose surround audio-sistem zvuka, sjedišta sa električnim podešavanjem u 14 smjerova, sa memorijskom funkcijom i Porscheov sistem pomoći pri parkiranju sa prednjim, zadnjim i pogledom od 360 stepeni.

Među ostalim važnim karakteristikama su i Porsche Dynamic Light System, LED zadnja svjetla, 12-inčni multimedijalni displej, sportski volan i četvorozonska automatska "klima", prenosi B92.
 
(b92)