PREVOZ ZA ODABRANE U SLUČAJU NUKLEARNOG RATA: OVO JE RUSKI AVION SUDNjEG DANA :: Semberija INFO ::

 

PREVOZ ZA ODABRANE U SLUČAJU NUKLEARNOG RATA: OVO JE RUSKI AVION SUDNjEG DANA


Iljušin II-80 prvi put je poleteo 1985. godine , a zapadni mediji prvi put su primetili ove avione tek 1992. godine.

Danas se licitira s nuklearnim bombama kao s cenama polovne tehnike. Vremena u kojima živimo nisu naročito lepa, ali i u njima se treba snalaziti. Velike svetske sile misle na sve pa i na slučaj nuklearnog rata u kojem bi većina čovečanstva mogla biti zbrisana s lica Zemlje.

Dve države, SAD i Rusija, imaju sposobnost da svoje šefove država i važne vojne zvaničnik drže podalje od opasnosti, te da i dalje komanduju sveopštim uništenjem. Dok SAD koriste Boeingov avion B-4, Rusija ima svoje letelice Iljušin II-80.

Iljušin II-80 prvi put je poleteo 1985. godine , a zapadni mediji prvi su put primetili ove avione tek 1992. godine , kada se veruje da su pušteni u promet, piše Revijahak.hr.

Razvijeni koristeći Iljušinov II-86 komercijalni vazduhoplov kao model, II-80 su vidljivo vrlo različiti od klasičnih putničkih aviona. Naziv ovog aviona je Maxdome, premda ga neki nazivaju i Camber, izraz koji se koristi u komercijalnoj navigaciji za II-86.



Maxdome se značajno razlikuje od svog komercijalnog kolege jer nema prozore kabine na trupu. Kokpit , naravno, ima prozore, ali ih blokira pregrada. Ove promjene su izvedene kako bi se putnici zaštitili od elektromagnetskog impulsa (EMP) ili nuklearne eksplozije.

Velika izbočina na vrhu trupa je navigaciono-komunikaciona oprema SATCOM. U repu aviona se nalazi niskofrekventna (VLF) antena, dok horizontalni stabilizatori takođe skrivaju više senzora ili komunikacionu antenu.

Avion takođe ima dva velika elektrogeneratorska modula smeštena unutar njegovih motora, koji na svojim krajevima imaju lopatice za usis zraka i izduv mlaza. Sonda za punjenje goriva postavljena je ispod kokpita i može se razvući ili uvući.

Trenutno su u uporabi tri aviona (od četiri proizvedena), a 2020. godine objavljena je vest da je iz jednog Maxdomea ukradena komunikaciona oprema, piše portal.

(REVIJAHAK.HR)