MAKRONU NA CRTU IZLAZE PASTIR I RADNIK :: Semberija INFO ::

 

MAKRONU NA CRTU IZLAZE PASTIR I RADNIK


Za mjesec dana Francuzi izlaze na birališta, gdje će glasati u prvom krugu predsjedničkih izbora. Ponuda kandidata je šarolika, a na glasačkom listiću biće 12 imena čije je kandidature potvrdio Ustavni savjet Francuske. Ukoliko ne bude pobjednika u prvom krugu, a ankete predviđaju da neće biti, drugi krug glasanja zakazan je za 24. april.

Aktuelni predsjednik Emanuel Makron, koji je tek prije nekoliko dana potvrdio kandidaturu, ubjedljivo vodi u anketama - 29 odsto.

Čini se da je, uprkos gubitku radnih mjesta izazvanom višemjesečnim lockdownom u Francuskoj, protestima"žutih prsluka", koji su obilježili njegov prvi mandat, kao i optužbama da štiti interese bogatih, Makron najbliži pobjedi.

Mjesto broj dva, prema anketama, pripada Marin le Pen, koja je i na izborima 2017. godine ušla u drugi krug sa Makronom. Tada je, međutim, stajala daleko bolje - oko 22 odsto, tek jedan ili dva odsto iza Makrona. Ovog puta ne samo da je razlika veća, već je i na toj strani političkog spektra mnogo veća gužva, pa glasove dijeli sa Erikom Zemurom i Nikolom Dipon Enjanom.

Prvi , nekada novinar i pisac, poznat je po antimigrantskim i antisemitskim stavovima zbog kojih je čak i osuđivan. Ankete Zemuru daju oko 12 odsto podrške. Dipon Enjan, evroskeptični šef stranke Ustani Francuska, ima tek oko dva odsto podrške, ali dovoljno da "otkine" dio glasova Le Penovoj.

Kandidatkinja od koje Le Penova strahuje je Valeri Pekres, šefica regiona Il i kandidatkinja konzervativne stranke Republikanci. Ankete joj daju oko 12 odsto, koliko i Zemuru, ali u Francuskoj je smatraju ozbiljnom prijetnjom za Makrona ako se nađu u drugom krugu.

Na lijevoj strani je većina kandidata čija će se imena naći na glasačkom listiću.

Oni se i najslabije kotiraju i niko nema šanse za pobjedu, pa čak ni za drugi krug. Tu su gradonačelnica Pariza An Idalgo i bivši aktivista Grinpisa Janik Žado, koji zajedno imaju tek sedam odsto podrške.

Zatim , Fabijen Rusel, vođa Komunističke partije, Filip Putu, bivši radnik u fabrici "Forda" koji je dobio otkaz 2019. godine. Za radnička prava bori se i Natali Arto, bivša nas-tavnica, koja izlazi na izbore ispred Partije radničke borbe, i Žan Lasal, poslanik iz regiona Bijarn i bivši pastir, poznat po tome što je štajkovao glađu kako bi spriječio zatvaranje fabrike. Ubjedljivo najjači kandidat sa ove strane je veteran Žan Lik Melanšon, lider partije Nepokorna Francuska, koji se kandidovao i na prethodnim izborima.

Tada je dobio 20 odsto, što je rezultat kojem sada teško može da se nada. Ankete mu daju oko 12 odsto, ali to je najveći rezultat koji je zabilježio mjesecima unazad.