NAVALA NA ZLATO - PORASLA POTRAŽNjA ZA DUKATIMA I POLUGAMA :: Semberija INFO ::

 

NAVALA NA ZLATO - PORASLA POTRAŽNjA ZA DUKATIMA I POLUGAMA


- Ukrajinska kriza i sve veća inflacija uzroci su za porast potražnje za zlatom u Austriji.

Visoka potražnja za zlatnim dukatima i polugama prevazilazi ponudu domaćih prodavaca vrednih metala. Kompanija "Mince Esterajh", koja proizvodi zlatne dukate, saopštila je da je u protekle dve nedjelje značajno porastao obrt od prodaje zlata.

"Od ulaska Rusije u Ukrainu ostvarili smo obrt od oko 500 miliona evra samo od posla sa prodavcima na veliko, to jest bankama i prodavnicaa ".

 Poređenja radi prošlogodišnji obrt iznosio je oko 200 miliona evra. "Mi neprestano proizvodimo i stalno ispručujemo raobu, ali potražnja nije nikada bila veća. Sada je kod nas kao kod pekara, ono što proizvodimo prodajemo odmah sledećeg dana ", dodala je ona. U prodavnicama "Mince Esterajh" bilo je klijenata koji su samo u jednom danu od izbijanja rata u Ukrjaini kupili dukate " Filharmonija " za miliona evra. Na onlajn šopu je na dan izbijanja rata obrt bio tri miliona evra.

I kompanija "Egusa" ukazuje da je potražnja za zlatnim polugama velika, a najviše se kupuju male poluge od 100 i 250 grama. Austrijanci u zlatu vide sigurnu investiciju za budućnost, u doba kada raste inflacija i neizvjesnost.

(Tanjug)