UKRAJINA STVARA NUKLEARNO ORUŽJE – AMERIKA ĆUTI? :: Semberija INFO ::

 

UKRAJINA STVARA NUKLEARNO ORUŽJE – AMERIKA ĆUTI?


Foto: Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti
Šef ruske obaveštajne Sergej Nariškin rekao je da je Rusija imala saznanja da Ukrajina već neko vreme radi na stvaranju nuklearnog oružja.

"Ukrajina je već duže vreme radila na stvaranju nuklearnog oružja, a Sjedinjene Države su bile svesne toga, ali nisu predstavljale nikakve smetnje", rekao je šef ruske obaveštajne službe SVR Sergej Nariškin u saopštenju u četvrtak.

"Prema ruskom Ministarstvu odbrane, Ukrajina je zadržala tehnološki potencijal za izradu nuklearnog oružja. Njene mogućnosti su daleko veće od iranskih ili severnokorejskih. Štaviše , prema nekim dokazima koje je SVR pribavila, Ukrajina je sprovela određene radove u tom pravcu", navodi se u saopštenju.

Nariškin je naglasio da za to znaju i Rusija i SAD.

"Međutim , SAD nisu predstavljale nikakve opstrukcije takvim planovima. Naprotiv , bile su spremne da pruže rame Ukrajini, očigledno nadajući se da će ukrajinske rakete naoružane nuklearnim bojevim glavama biti usmerene na istok, a ne na zapad", naglasio je on.

Direktor SVR je podsetio da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da bi Ukrajina mogla da preispita svoj nenuklearni status.

"Međutim , nije usledila reakcija lidera zemalja EU. Evropljani , obično toliko zabrinuti zbog pretnji po svoju bezbednost, ovog puta su se oglušili o upozorenje Zelenskog. Očigledno su više voleli da to ne shvataju dovoljno ozbiljno. Pogrešili su. Te pretnje nisu bile samo prazna priča ili spontana greška političara pomalo zanesenog iluzijom nekažnjivosti", rekao je on.

(B92)