TURSKA NEĆE UVESTI SANKCIJE RUSIJI, POTVRDIO I ČAVUŠOGLU :: Semberija INFO ::

 

TURSKA NEĆE UVESTI SANKCIJE RUSIJI, POTVRDIO I ČAVUŠOGLU


Turska nema namjeru da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Rusije zbog njenog rata sa Ukrajinom, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu u utorak.

"U principu, nismo učestvovali u takvim sankcijama u opštem smislu. Mi nemamo namjeru da se pridružimo tim sankcijama", rekao je Čavušoglu za turski TV kanal "Haberturk".

Rat koji je Rusija pokrenula prošlog četvrtka protiv Ukrajine naišao je na oštar bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države uvele su niz ekonomskih sankcija Moskvi.

Komentarišući Konvenciju iz Montroa, sporazum iz 1936. godine o upravljanju turskim moreuzima, Čavušoglu je rekao da je Ankara poslala zvanična obavještenja o svom stavu po tom pitanju zemljama uključenim u rat.

Dodao je da je Rusija prihvatila kada je Turska zatražila od Moskve da povuče svoj zahtjev da ratni brodovi koji nisu registrovani u njenoj crnomorskoj floti prođu kroz moreuz.

Prema Konvenciji iz Montroa, Turska može spriječiti inostrane ratne brodove da prođu kroz turski moreuz za vrijeme rata.

Ruska vojna operacija u Ukrajini u utorak je ušla u šesti dan, a civili snose najveći teret oružanih sukoba. Najnoviji izvještaji govore da se ruske snage kreću prema glavnom gradu Kijevu, dok su u ostalim gradovima poput Harkova jutros nastavljena raketiranja.

Zapadne države odgovorile su sankcijama prema Rusiji, a ta zemlja je dodatno izolovana nakon što je avionima njenih kompanija zabranjeno letenje u evropskom i kanadskom zračnom prostoru, dok je određen broj ruskih banaka izbačen iz međunarodnog bankarskog sistema SWIFT.