NjEMAČKA NEĆE SLATI ORUŽJE UKRAJINI :: Semberija INFO ::

 

NjEMAČKA NEĆE SLATI ORUŽJE UKRAJINI


- Nekoliko dana nakon što je Velika Britanija počela da snabdijeva zvanični Kijev protivtenkovskim naoružanjem, Berlin je saopštio da Ukrajini neće isporučiti oružje zbog mogućeg sukoba sa Rusijom.

To je potvrdila je njemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.

Dvostranački odbor američkih senatora takođe je najavio isporuke naoružanja za Ukrajinu, uključujući i rakete, malokalibarsko oružje i borbena plovila, s ciljem da se pomogne Ukrajini da se odbrani od potencijalne ruske invazije, prenosi Rojters.

Njemački kancelar Olaf Šolc je, međutim, ponovio da je politika Berlina da ne isporučuje oružje u zone sukoba.

"Mogu da razumijem želju da podržimo Ukrajinu, ali to je upravo ono što mi već radimo. Ukrajina će u februaru dobiti kompletnu terensku bolnicu zajedno sa neophodnom obukom, koju sufinansira Njemačka u iznosu od 5,3 miliona evra (6,01 miliona dolara)", rekla je Lambrehtova u intervjuu za list Velt am zontag.

Ona je podsjetila da se u Njemačkoj već liječe teško ranjeni pripadnici ukrajinskih snaga i naglasila da Berlin za sada nije spreman da snabdijeva Kijev naoružanjem.

"Moramo da učinimo sve da ne dođe do eskalacije. Trenutno isporuka oružja ne bi bila od koristi i o tome postoji saglasnost u Vladi Nemačke", rekao je Lambrehtova.

(Tanjug)