EMA JOŠ BEZ PREPORUKE ZA ČETVRTU DOZU VAKCINE :: Semberija INFO ::

 

EMA JOŠ BEZ PREPORUKE ZA ČETVRTU DOZU VAKCINE


Foto: Pixabay
AMSTERDAM - Evropska agencija za lijekove (EMA) navodi da i dalje nema podataka o ”potrebi i značaju” primanja četvrte doze postojećih vakcina protiv Kovid19 kod opšte populacije.

Evropski regulator za lijekove ostavlja prostor za promjenu preporuke kada je riječ o četvrtoj dozi, ali i poziva faramaceutske kompanije da rade na ažuriranju sastava postojćih vakcina protiv Kovid-19.

”Prozvođači vakcina se ohrabruju ne samo da rade na ažuriranju efikasnosti vakcine na Omikron soj, već i da razmotre razvoj biovalentnih ili multivalentnih vakcina koji bi bile efikasne protiv više sojeva korona virusa i efikasnije od postjećih monovalentnih vakcina”, kaže doktor Marko Kavaleri ispred EMA.

Na redovnoj konferenciji za medije u sjedištu EMA navode da je epidemiološka situacija širom Evrope ”zabrinjavajuća”, posebno u pogledu sve većeg broja zaraženih koji izaziva dominantan i izuzetno prenosiv Omikron soj korona virusa.

”Iako Omikron pokazuje mogućnost da ”zaobiđe” imunoloski sistem dobijen vakcinacijom, trenutne vakcine nastavljaju da daju značajnu zaštitu od hospitalizacije i teških oblika bolesti posebno nakon dobijanja buster doze”, navodi Kavaleri.

On dodaje da je do sada buster dozu primilo svega 40 procenata odraslih u EU, a da oko 20 procenata Evropljana nema ni kompletnu primarnu vakcinaciju.

Iako iz EMA pozivaju sve koji mogu da prime buster da to učine što prije, naglašava se i da primanje više buster doza u kratkom vremenskom razmaku ne bi bilo održivo na duže vrijeme.

Ocjenjuje se da bi ponovne kampanje vakcinacije bile izazovne za organizovanje svakih par mjeseci, a da bi došlo i do opšteg zamora društva u pogledu vakcinacije.

”Isto tako, u slučaju više buster doza datih u kratkom vremenskom razmaku može doći do smanjenja nivoa antitela koja se dobija vakcinacijom zbog neophodnog vremenskog perioda da se antitela izgrade”, kažu u EMA

U slučaju nephodnog dodatnog vakcinisanja, posebno ranjivih grupa, EMA poziva da to bude sinhronizovano sa pojavom gripa i prehlada kako bi se imuni sistem podigao u trenutku kada je najpotrebnije.

(Tanjug)