ALARM U SVIJETU: SZO UPOZORAVA; "OMIKRON JE SMRTONOSAN" :: Semberija INFO ::

 

ALARM U SVIJETU: SZO UPOZORAVA; "OMIKRON JE SMRTONOSAN"


Foto
Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i Australija potvrdile su rekordne stope obolelih od kovida 19.

Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da vrtoglavo širenje omikrona povećava rizik od novih i opasnijih varijanata.

Britanija je u utorak prvi put imala više od 200.000 novih slučajeva, Australija gotovo 50.000, a Francuska više od 270.000 zaraženih koronavirusom. Sve tri zemlje oborile su svoje prethodne rekorde.

Ali čak su i ti brojevi manji od 1.080.211 zaraza u Sjedinjenim Državama u ponedeljak, što predstavlja globalni rekord. Broj zaraženih obično je veći ponedeljkom, jer se vikendom kasni sa prikupljanjem podataka, a brojevi su verovatno dodatno skočili posle trodnevnog novogodišnjeg vikenda.

Sedmodnevni prosek, koji stručnjaci smatraju najpouzdanijim, iznosio je 486.000 slučajeva u danu do ponedeljka uveče, naveli su sa Univerziteta Džon Hopkins.

Omikron varijanta sa mnogo mutacija i najzaraznija do sada činila je otprilike 59 odsto slučajeva u SAD krajem prošle godine. Ali stope smrti i hospitalizacija od omikrona bile su niže, što povećava nadu da bi se virus mogao razviti u relativno benignu sezonsku bolest.

Ali Svetska zdravstvena organizacija juče je upozorila da bi porast zaraza mogao da ima suprotan učinak.
"Što se omikron više širi, više se prenosi i više se replicira, pa će verovatno izbaciti novu varijantu", izjavila je Ketrin Smolvud iz SZO u intervjuu za AFP.

"Omikron je smrtonosan, može da izazove smrt... možda malo manje od delte, ali ko bi mogao da kaže kakva će biti iduća varijanta? U ovom trenutku se čak i u dobro opremljenim, sofisticiranim zdravstvenim sistemima vode stvarne borbe", kazala je.

Velika Britanija je strahovala od tog scenarija, a vlada je u utorak objavila da su bolnice prešle u "ratno stanje" zbog nedostatka osoblja. Nakon što su potvrđene rekordne 218.724 zaraze za 24 sata, premijer Boris Džonson obećao je da će ispuniti "kadrovske rupe" u najteže pogođenim područjima i regrutovati medicinske dobrovoljce uz potporu vojske.

Australija, koja je ranije veoma uspešno suzbijala zarazu, oborila je rekord sa novih 47.738 slučajeva.
"Mislim da u ovom trenutku svi poznajemo nekoga ko je ili dobio kovid 19 ili imamo kolege sa posla koji su u karantinu ili izolaciji", rekla je Sonja Benet, predstavnica zdravstvenih vlasti u Australiji.

Kipar je u utorak potvrdio rekordnih 5.457 slučajeva i sada ima najvišu stopu zaraze po glavi stanovnika prema podacima AFP-a.

Izvor: B92