PAPA SPREMAN NA DOGOVOR S PRAVOSLAVLjEM? :: Semberija INFO ::

 

PAPA SPREMAN NA DOGOVOR S PRAVOSLAVLjEM?


Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, hteo bi da se ponovo sretne sa ruskim patrijarhom Kirilom, a želja mu je i da poseti Moskvu.

U Moskovskoj patrijaršiji ocenjuju da je susret u Havani na aerodromu "Hose Marti" dao novi impuls za razgovore dveju crkava. Iako je Kuba katolička zemlja, na aerodromu gde su se sreli papa i patrijarh Kiril bila su obeležja Moskovske patrijaršije kao i Vatikana.

O tome bi trebalo krajem godine da se razgovara u Vatikanu kada tamo stigne mitropolit Ilarion, zadužen za međunarodne poslove i saradnju u Moskovskoj patrijaršiji. Da do tog susreta može doći postoje objektivni razlozi za obe strane, pišu Večernje novosti.

Upravo zato italijanska štampa i najavljuje susret verskih poglavara, a pitanje je samo datuma i mesta.
Ako se Moskva i Vatikan dogovore, biće to tek drugi susret lidera katolika i pravoslavnih od 1054. godine, dakle od raskola Crkve (prvi je bio februara 2016. na Kubi). Papa je italijanskim novinarima potvrdio da će se u bliskoj budućnosti sresti sa ruskim patrijarhom.

"Uvek sam spreman da putujem u Moskvu da bih tamo razgovarao sa bratom i za to nisu potrebni protokoli", rekao je papa Franja.

Da će se verski poglavari uskoro sresti potvrđuje i mitropolit volokolamski Ilarion, ali je jasno da će datum i mesto biti tajna do poslednjeg trenutka. Primera radi, sastanak u Havani javnosti je obnarodovan samo nedelju dana pre zvaničnog susreta.

Kao i ranije, u Moskvi ističu da nije važno da se patrijarh i papa sretnu, već da dnevni red njihovih razgovora bude koristan i plodotvoran. Istovremeno, mitropolit Ilarion tvrdi da drugi susret pape i patrijarha Kirila neće biti u Rusiji jer još ne postoje uslovi za to. Odnosi među crkvama se razvijaju, ali još nije došlo vreme za posetu pape Rusiji.

Pristalice ekumenizma tj. zbližavanja dveju crkava obradovali su se i ohrabrili time što su se patrijarh i papa tri puta bratski poljubili. Patrijarh Kiril je kazao "da su se sreli u pravo vreme", na šta je papa dodao "da su u našim srcima velika očekivanja od ovog susreta".

Za Ruse je posebno važno to što je papa svestan da verski raskol u Ukrajini vodi ka krvavim sukobima. Zbog toga su papa Franja i patrijarh Kiril apelovali na učesnike konflikta u Ukrajini da smire situaciju, jer je poginulo mnogo ljudi, mnogobrojna su stradanja mirnog stanovništva, a društvo je upalo u duboku ekonomsku i humanitarnu krizu.
U tradicionalnoj nedeljnoj propovedi na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, papa je 12. decembra kazao da se moli za Ukrajinu i želi da se problem reši ozbiljnim međunarodnim dijalogom i bez upotrebe oružja. On nije skrivao razočaranje zbog rasta prodaje oružja u svetu.

S druge strane, ruski mediji zabeležili su da nije mali broj vernika koji smatraju da još nije vreme da papa dođe u Rusiju nego da se ponovo sretnu na neutralnom terenu. Oni koji su protiv dolaska pape u Moskvu objašnjavaju da ne bi bilo mudro da se na tom pitanju pravi raskol među vernicima u Rusiji. Protivnici tvrde da bi dolaskom pape u Moskvu bila precrtana hiljadugodišnja ruska istorija.
 
IZVOR: NOVOSTI