Svijet se utrkuje da zaustavi širenje nove omikron varijante korone :: Semberija INFO ::

 

Svijet se utrkuje da zaustavi širenje nove omikron varijante korone


AMSTERDAM, LONDON - Zemlje širom svijeta utrkuju se s uvođenjem novih zabrana putovanja i ograničenja za sve one koji dolaze iz južne Afrike u nastojanju da obuzdaju novu omikron varijantu kovida 19.

Ovi potezi dolaze nakon što su postojanje te varijante službeno potvrdili zdravstveni autoriteti. Omikron ima mnogo mutacija i rani dokazi upućuju na povećan rizik od ponovne infekcije, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Holandija se trenutno bori s rekordnim porastom broja slučajeva. Djelimično zatvaranje - koje uključuje prijevremeno zatvaranje barova, restorana i većine trgovina - stupa na snagu u nedjelju.

Nova varijanta omikron prvi put je prijavljena Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji iz Južnoafričke Republike 24. novembra. Potom je identifikovan u Bocvani, Belgiji, Hong Kongu i Izraelu.

Putnici iz Južnoafričke Republike, Namibije, Zimbabvea, Bocvane, Lesota i Eswatinija neće moći ući u Ujedinjeno Kraljevstvo osim ako su državljani Ujedinjenog Kraljevstva ili Irske, ili stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva.

Američki zvaničnici rekli su da će letovi iz Južnoafričke Republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Esvatinija, Mozambika i Malavija biti blokirani, odražavajući ranije poteze koje je preduzela Evrospka unija. Oni će stupiti na snagu u ponedjeljak.

Niz drugih zemalja takođe je najavilo ograničenja. Australija je objavila da će letovi iz ovih zemalja biti obustavljeni na 14 dana. Svima koji nisu Australijanci, a koji su bili u tim zemljama u posljednje dvije sedmice sada je zabranjen ulazak u Australiju.

Japan je najavio da će od subote putnici iz većeg dijela južne Afrike morati u karantenu od 10 dana i za to vrijeme proći ukupno četiri testa, dok je Indija naredila rigorozniji pregled i testiranje za putnike koji dolaze iz Južnoafričke Republike, Bocvane i Hong Konga.

Iran će zabraniti ulazak putnika iz šest južnoafričkih zemalja, uključujući Južnoafričku Republiku. Iranci koji dolaze iz regije biće primljeni nakon dva negativna testiranja, javlja državna TV.

Brazil je takođe rekao da ograničava putovanja u regiju iz šest afričkih zemalja, dok Kanada zabranjuje ulazak svih stranih državljana koji su putovali kroz Južnoafričku Republiku, Namibiju, Zimbabve, Bocvanu, Lesoto, Esvatini ili Mozambik u posljednjih 14 dana. Tajland takođe zabranjuje ulazak putnicima iz osam južnoafričkih zemalja.

SZO je rekao da se čini da se broj slučajeva ove varijante, prvobitno nazvane B.1.1.529, povećava u gotovo svim južnoafričkim provincijama.

"Ova varijanta ima veliki broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće", navodi se u saopštenju tijela Ujedinjenih nacija za javno zdravstvo.

Rečeno je da je "prva poznata potvrđena infekcija B.1.1.529 iz uzorka uzetog 9. novembra". SZO je rekao da će trebati nekoliko sedmica da se shvati uticaj nove varijante, jer su naučnici radili na utvrđivanju koliko je prenosiva.

Visoki britanski naučni zvaničnik upozorio je da će vakcine "gotovo sigurno" biti manje učinkovita protiv nove varijante, javio je BBC.


FENA / NEZAVISNE