BORBA ZA LIDERSKO MJESTO U EK: RAZLIČITA VIĐENjA PRIORITETA EVROPE :: Semberija INFO ::

 

BORBA ZA LIDERSKO MJESTO U EK: RAZLIČITA VIĐENjA PRIORITETA EVROPE


Foto: Tanjug/AP
Šest kandidata za mjesto predsjednika budućeg saziva Evropske komisije tokom debate u Briselu predstavili su sinoć građanima Evrope prioritete svoje politike.

Prvi se obratio kandidat Evropske ljevice Niko Kue, belgijski sindikalac, porijeklom iz Španije, koji je pozvao na veću solidarnost i promjenu “pravca Evrope”.

– Evropski lideri mnogo pričaju, ali ne bave se suštinom problema. Treba nam Evropa koja će se uhvatiti u koštac s problemima – poručio je Kue.
Kandidatkinja Zelenih, njemačka poslanica u Evropskom parlamentu Ska Keler, koja je i na izborima 2014. godine bila u trci za poziciju predsjednika Evropske komisije, založila se za EU koja štiti zajedničku planetu, za socijalnu Evropu, poštovanje jednakosti žena, poštovanje manjina i zaštitu ljudskih prava.

– Ima nade za bolju budućnost, ali za to nam je potrebna hrabrost i promjena – kaže Keler.
Češki poslanik u Evroposkom parlamentu Jan Zahradil, predstavnik Evropskih reformista, najavio je da će raditi na stvaranju ”fleksibilne i decentralizovane” Evrope i da će se, ako bude izabran na mjesto predsjednika Evropske komisije, zalagati za Komisiju koja ”jednako poštuje sve zemlje članice, radi sa njima, a ne drži im lekcije”.

– Potrebna nam je EU koja radi manje, ali bolje, i potreban nam je balans između evropskog i nacionlnog nivoa – poručio je Zahradil.

Danaska političarka Maragaret Vestager, koja u odlazećoj Evropskoj komisiji obavlja posao komesara za kompeticiju, kao prioritet svoje politike navela je ravnopravnost žena u EU i Evropskoj komisiji, borbu protiv klimatskih promjena, kao i zalaganje za razvoj novih tehnologija i poštovanje vladavine prava u svakodnevnom životu građana EU.

Vodeći kandidat Evropske narodne partije i lider te najjače političke grupe u Evropskom paralmetu, Manfred Veber, kaže da se zalaže za snažnu i demokratsku Evropu i za Evropsku komisiju koja će biti ”blizu građana” i koja će se baviti ”konkretnim problemima građana”.

– Neka to bude Evropska komisija novog početka i nove ere – poručio je Veber.
Šesti kandidat za poziciju koju trenutno drži Žan Klod Junker, holandski političar i trenutni potpredsjednik Evropske komisije, Frans Timermans, ispred evropskih socijaldemokrata kaže da vjeruje u jedinstvo Evrope i poziva na reforme u clju veće jednakosti, vladavine prava, kao i borbe protiv klimatskih promjena i nasilja nad ženama.

– Za koga god da glasate, glasajte! Ne dajte svoj glas i budućnost drugome. Angažujte se – poručio je Timermans.
Kandidati su tokom debate u Briselu govorili o različitim temama počev od migracija, nezaposlenosti mladih u Evropi, klimatskih promjena preko poreske politike i konkurentnosti, međunarodne trgovine i uloge EU u svijetu do pitanja populizma, demografskog jaza, relevantnosti institucija i Bregzita.
Tokom ove debate kandidati nisu pomenuli temu proširenja EU.

Očekuje se da Evropski parlament nakon evropskih izbora i inauguracije novog saziva 2. jula krene u izbor budućeg predsjednika i komesara Evropske komisije koji bi trebalo da počnu sa radom u novembru.

​Tanjug