Kina: Bez kredibiliteta izvještaj SAD o porijeklu kovida :: Semberija INFO ::

 

Kina: Bez kredibiliteta izvještaj SAD o porijeklu kovida


ŠANGAJ - Jedan američki obavještajni izvještaj, sa kojeg je skinuta oznaka povjerljivosti, i u kojem se navodi da postoji vjerovatnoća da je pandemija kovida-19 potekla iz laboratorije, nije naučni izveštaj i nema kredibilitet, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

 

U ažuriranom izveštaju američke obaveštajne službe, objavljenom u subotu, navodi se da je podjednaka vjerovatnoća da je virus prirodnog porijekla i da je “procurio” iz laboratorije, ali da prava istina možda nikada neće biti poznata, prenosi agencija Rojters.

U reagovanju na izveštaj, Vang je na konferenciji za novinare rekao da je "laž ponovljena hiljadu puta i dalje laž", dodajući da američke obaveštajne službe "imaju reputaciju poznatu po prevari i odbmani". “Traženje porijekla novog korona virusa je ozbiljno i složeno pitanje koje treba i može da se istraži samo uz saradnju globalnih naučnika“, rekao je on. Kina je u više navrata negirala navode da je virus procurio iz specijalizovane laboratorije u gradu Vuhanu, gdje je kovid-19 prvi put identifikovan krajem 2019. godine.

Vang je ponovo pozvao SAD da otvori svoju laboratoriju u Fort Detriku za međunarodne eksperte. Zajednička studija Kine i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) objavljena je ranije ove godine, ali je odbacila teoriju da je kovid-19 nastao u laboratoriji, navodeći da je najvjerovatnije prirodnim putem, sa divlje životinje prešao na ljude.


Tanjug / Glas Srpske