Kina ograničila izgradnju ekstremno visokih oblakodera :: Semberija INFO ::

 

Kina ograničila izgradnju ekstremno visokih oblakodera


Kina je ograničila izgradnju ekstremno visokih oblakodera u manjim gradovima, u sklopu nastojanja da zaustavi „nadmetanje” među lokalnim vladama u izgradnji visokih višespratnica.

Bez posebnog odobrenja, gradovi sa populacijom manjom od tri miliona ne smiju da grade zgrade više od 150 metara, a gradovi sa većom populacijom ne smiju da grade zgrade veće od 250 metara, saopštilo je kinesko Ministarstvo za stanovanje i urbano-ruralni razvoj.

Ove mjere su još jedan korak dalje od postojeće zabrane gradnje objekata viših od 500 metara.

Zvaničnici koji odobre takve projekte će, kršeći novo pravilo, „odgovarati doživotno”, saopštilo je ministarstvo. Kina ima neke od najviših zgrada na svijetu, uključujući Šangajsku kulu od 632 metra i finansijski centar PingAn u Šenženu od 599,1 metra.

Dok Kina priznaje da višespratnice promovišu intenzivnije korišćenje zemljišnih resursa, sve je više zabrinuta da lokalni zvaničnici slijepo slijede izgradnju, posvećujući malo pažnje praktičnosti i bezbjednosti.

Ranije ove godine, kula visoka 356 metara sa 71 spratom u centru Šenžena se više puta tresla, što je izazvalo zabrinutost za bezbjednost, prenose agencije.

Istraga je utvrdila da je uzrok toga bio jarbol visok 50 metara na vrhu zgrade koji se pomjerao na vjetru.
Ubrzo nakon incidenta, Kina je u julu nametnula državnu zabranu izgradnje zgrada viših od 500 metara.
Pomenuta kula u Šenženu je ponovo otvorena u septembru nakon što je jarbol demontiran.


​Agencije