HAOS U BEJRUTU: VOJSKA NA ULICAMA, ŠEST ŽRTAVA :: Semberija INFO ::

 

HAOS U BEJRUTU: VOJSKA NA ULICAMA, ŠEST ŽRTAVA


Foto: HUSSEIN MALLA / TANJUG/AP
Najmanje šest osoba je ubijeno danas, a više od 60 ranjeno u pucnjavi u Bejrutu.
 
Jaka pucnjava i dalje odekuje glavnim gradom Libana, što je, prema izvještajima lokalnih medija, najgore nasilje u prethodnoj deceniji.

Video snimci na lokalnim informativnim kanalima prikazuju kako se ispaljuju hici ka stambenim zgradama, a stanovnici naselja Al Tajohun nastavili su da se evakuišu iz te oblasti.

Libanska vojska je postavila kordon u toj oblasti i podigla žičanu ogradu. Snimci lokalnih medija pokazuju maskirane muškarce sa automatskim puškama u toj oblasti, a prisutna su i vojna oklopna vozila na ulicama.

Neredi su izbili prije podne tokom protesta protiv glavnog sudije u istrazi o prošlogodišnjoj eksploziji u luci libanske prestonice.

Tokom protesta došlo je do oružanih sukoba, oglasile su se sirene.

Najmanje dvije eksplozije su se čule kada su pripadnici vojske izašli na lice mjesta.

Do pucnjave je došlo kada su se pristalice i saveznici šiitske organizacije Hezbolah okupili kako bi protestovali protiv glavnog sudije, na granici između hrišćanske i šiitske četvrti.

Vojska je saopštila da je pucano na demonstrante, dok su se kretali ka Palati pravde kako bi učestvovali na protestu .

Prema vojnom izvoru, pucnjava se dogodila u hrišćanskom dijelu grada, kada su učesnici protesta prolazili kružnim tokom.

Prethodno je libanski sud odbacio tužbu protiv glavnog istražitelja u istrazi o eksploziji u Bejrutu u avgustu prošle godine, u kojoj je stradalo više od 200 ljudi i dozvolio mu da nastavi svoj rad.

Istraga o eksploziji privremeno je obustavljena ove nedjelje nakon što su žalbu podnijeli bivši ministar finansija Ali Hasan Kalil i bivši ministar za javne radove Gazi Zeitar. Glavni Sudija Tarek Bitar izdao je nalog za hapšenje Kalila.
 
(TANjUG)