Kamena brda, nulta tačka vremena :: Semberija INFO ::

 

Kamena brda, nulta tačka vremena


Ispitivanja koja se sprovode u više oblasti Turske trebalo bi da otkriju jednu od najvećih promjena u istoriji čovječanstva.

Imamo konkurenta egipatskim piramidama – tvrde turski arheolozi koji ovih dana treba da počnu iskopavanja u naseljima Ajanlar, Jogunburdž, Harbetsuvan, Kurtepesi i Tašlitepe. Ova ispitivanja su dio prve faze neolitskog istraživačkog projekta Šanliurfa koji bi trebalo da traje do 2024. godine.

Turska je nedavno predstavila projekat „Kamena brda”, za koji kažu da predstavlja „nultu tačku vremena” odnosno prikazuje jednu od najvećih promjena u istoriji čovječanstva – od lovačkog i sakupljačkog do poljoprivrednog načina života. Razotkriva se misterija sedam arheoloških oblasti –  Gobeklitepe, Karahantepe, Gurdžutepe, Sajburč, Čakmaktepe, Sefertepe i Jeni Mahale.

Gobeklitepe, koji datira od prije 12.000 godina, već je poznat javnosti kao jedan od najstarijih hramova na svijetu i dio je Uneskove liste svjetske baštine, ali tragovi prošlog života pronađeni su na još 12 brda. Puno se očekuje od Karahantepea, lokacije slične ovoj, na kojoj je pronađeno više od 250 blokova megalita u obliku slova T. Iskopavanja se obavljaju posljednje dvije godine, a istraženo je samo oko jedan odsto površine, pa arheolozi sa uzbuđenjem iščekuju da vide kakve se to nove istorijske istine skrivaju ispod zemlje.

Otkrivanje ovih lokaliteta, Šanlijurfu, grad u Anadoliji u blizini granice sa Sirijom, trebalo bi da pretvori u svojevrsni muzej na otvorenom i da istakne da je baš to što se na ovom, naizgled posnom i jalovom tlu nekada dešavalo, dalo pravac daljem razvoju svjetske civilizacije. U ovoj istorijom bogatoj oblasti iskopavanja treba da budu obavljena na više od 800 lokaliteta.

Tokom posjete privremeno otvorenom arheološkom nalazištu u Karahantepeu, ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoj naglasio je da su geomagnetna i radarska mjerenja već sprovedena u nekim od ovih područja, a ona će se nastaviti i paralelno sa iskopavanjima.

Turska će na ovom projektu sarađivati sa ukupno osam univerziteta iz pet država, četiri međunarodne akademije, institutima i muzejima sa različitih meridijana.


​Politika