AUSTRIJA ŽELI DATUM ZA ČLANSTVO ZAPADNOG BALKANA :: Semberija INFO ::

 

AUSTRIJA ŽELI DATUM ZA ČLANSTVO ZAPADNOG BALKANA


Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je večeras u Ljubljani da bi Austrija željela datum proširenja EU na zapadni Balkan.

- Ako nema datuma onda to često znači da se tempo smanjuje - naglasio je Kurc u izjavi novinarima uoči sutrašnjeg Samita EU-Zapadni Balkan.

On je ocenio da je pozitivno što se održava Samit EU-Zapadni Balkan i što postoji privrženost Unije proširenju, a upitan o spekulacijama da predsjednik Francuske Emanuel Makron neće promijeniti čvrsti stav u vezi proširenja EU prije predsjedničkih izbora, Kurc je rekao da tako nešto smatra pogrešnim pristupom.

Kurc je izrazio zadovoljstvo što se ponovo održava direktan susret s predstavnicima zemalja zapadnog Balkana, podsjetivši da je posljednji takav sastanak bio 2018. prije pandemije.

Zahvalio je slovenačkom premijeru Janezu Janši na organizaciji skupa i istakao da postoji pozitivan razvoj na zapadnom Balkanu kroz reforme.

- Tako, na primjer, Srbija ima snažan privredni rast. Zato postoji i hitni interes da EU zauzme vjerodostojnu poziciju na Balkanu - poručio je austrijski kancelar.
 
(TANjUG)