Studija: Vakcina protiv kovida i gripa u isto vrijeme bezbjedna :: Semberija INFO ::

 

Studija: Vakcina protiv kovida i gripa u isto vrijeme bezbjedna


Фото - Танјуг / АП
Britanska studija pokazala je da je bezbjedno za ljude da prime vakcinu protiv kovida 19 i vakcinu protiv gripa u isto vrijeme, i da to ne utiče negativno na imunološki odgovor koji je izazvala jedna od njih, javlja Rojters.

Pored treće doze vakcine protiv kovida 19 koju dobijaju starije i ugrožene osobe i zdravstveni radnici u Britaniji, Vlada premijera Borisa Džonsona obećala i najveći program vakcinacije protiv gripa u istoriji ove godine.

Studija, koju je vodio Univerzitet u Bristolu, otkrila je da su prijavljeni neželjeni efekti obično bili blagi do umjereni u testovima sa tri vakcine protiv gripa i vakcinom protiv kovida 19 kompanija fajzer ili astrazneke.

"Ovo je zaista pozitivan korak koji bi mogao da znači manje termina za one kojima su potrebne obje vakcine", rekla je Rajeka Lazarus, glavni istraživač.

"Rezultati ove studije predstavljeni su Zajedničkom odboru za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) na razmatranje i mogli bi da pomognu kreatorima politike u planiranju budućnosti ovih važnih programa vakcinacije".

U jednoj posjeti obje vakcine

Jedna grupa je primila prvu vakcinu protiv kovida i vakcinu protiv gripa u prvoj posjeti, pri čemu je placebo dat u drugoj posjeti, a druga je istog dana primila vakcinu protiv kovida 19 i placebo, a drugog dana je uslijedila vakcina protiv gripa.

Studija je otkrila da je 97 odsto učesnika reklo da bi bilo voljno da u budućnosti primi obje vakcine u jednoj posjeti ljekaru.

Studija je obuhvatila 679 volontera na 12 lokacija širom Engleske i Velsa, a potpuni rezultati biće objavljeni u medicinskom časopisu "Lancet".


B92 / Nezavisne