Završeni izbori u Rusiji, putinovoj stranci najviše glasova :: Semberija INFO ::

 

Završeni izbori u Rusiji, putinovoj stranci najviše glasova


MOSKVA - Predsjednica Centralne izborne komisije Rusije Ela Pamfilova objavila je da je glasanje na izborima za Državnu dumu završeno i da je počelo brojanje glasova.

Prema rezultatima obrade 8,94 odsto glasačkih listića, partija Jedinstvena Rusija dobila je 38,57 odsto glasova na izborima za Državnu dumu, slijedi iz podataka CIK-a.

Komunistička partija Rusije dobila je 25,17 odsto glasova, Liberalno-demokratska partija – 9,6 odsto, a stranka Novi ljudi – 7,9 odsto.

Građani Rusije mogli su da biraju između 14 partija, i to: Komunistička partija Ruske Federacije, Zeleni, Liberalno-demokratska partija, Novi ljudi, Jedinstvena Rusija, Pravedna Rusija – Za Pravdu, Jabuka, Partija rasta, Ruska partija slobode i pravde, Komunisti Rusije, Građanska platforma, Zelena alternativa, Otadžbina i Partija penzionera.

Širom Rusije 17. septembra počeli izbori za poslanike Dume za narednih pet godina, predstavnike 39 regionalnih i lokalnih parlamenata, kao i lidere devet regiona. Glasanje je završeno 19. septembra.

Sastav donjeg doma ruskog parlamenta bira se prema mješovitom principu – 225 poslanika bira se sa stranačkih lista, još 225 iz jednomandatnih izbornih jedinica u jednom krugu.

Prema podacima CIK, pravo glasa ima više od 108 miliona ljudi, a kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, njima treba pridodati još dva miliona Rusa koji borave ili žive u inostranstvu.

Biračka mjesta u moskovskoj vremenskoj zoni zatvorena su u 20 časova, čime je završeno trodnevno glasanje na parlamentarnim izborima u Rusiji.

Glasanje je završeno u centralnim, južnim i sjeverozapadnim federalnim okruzima, kao i u dijelovima federalnih okruga Volga i Sjeverni Kavkaz, prenio je TASS.

Osim izbora za Državnu dumu, Moskva je održala i dodatne izbore za Gradsku skupštinu i opštinske izbore u okrugu Ščukino.

U Moskvi je moglo da se glasa na 3.600 biračkih mjesta, a glasači su mogli da izvrše svoju biračku dužnost i glasanjem na daljinu.


​Tanjug / Glas Srpske